Προβλήματα θα φέρει στις τράπεζες η ανακεφαλαίωση!!

Κοινοποίηση:
Τράπεζες1

Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;;

Στην πρώτη σειρά των ξένων ΜΜΕ που ενδιαφέρονται για τα ελληνικά τεκταινόμενα βρίσκεται η Telegraph, η αγγλική εφημερίδα που αρκετές φορές, μέσω των ουσιαστικών δημοσιευμάτων της παρουσιάζει τα γεγονότητα της οικονομικής ζωής της χώρας μας

Σύμφωνα μα την Telegraph ,η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τις ταλαιπωρημένες ελληνικές τράπεζες θα είναι να αποφύγουν το νέο κανόνα της Ευρωζώνης για το κούρεμα καταθέσεων των γνωστό bail in και φυσικά να μην κληθούν οι ιδιώτες καταθέτες να πληρώσουν μέρος του τιμήματος της ανακεφαλαιοποίησης ύψους 15 δισ. ευρώ.

Σημειώνει μάλιστα πως τη στιγμή που οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται στις κάλπες, στην άκρη του μυαλού τους θα πρέπει να έχουν την ανησυχία ότι ενδέχεται να υποστούν ζημιές έτσι ώστε να σταθεί ξανά στα πόδια του τραπεζικό σύστημα της χώρας, που επλήγη καίρια τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες χρειάζονται 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών αλλά άμεσα διαθέσιμα στην Αθήνα θα είναι μόνο τα 10 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τους όρους της νέας συμφωνίας. Συν τοις άλλοις η εξυγίανση των τραπεζών θα γίνει πιο περίπλοκη μετά την 1η Ιανουαρίου, όταν οι νέοι κανόνες της Ευρωζώνης θα αναγκάζουν τους καταθέτες να αντιμετωπίζουν κι αυτοί μέρος του κόστους των προγραμμάτων διάσωσης. Σύμφωνα με την οδηγία «Ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων» (ΒRRD) της ΕΕ, οι καταθέτες θα πρέπει να δεχθούν μια απώλεια της τάξης του 8% πριν οι δανειστές προχωρήσουν σε επίσημες ενισχύσεις προς τις τράπεζες.
Οι κανόνες αυτοί σχεδιάστηκαν για να αποτρέψουν τυχόν νέα χρηματοπιστωτική κρίση, έτσι όπως εμφανίστηκε στο προσκήνιο στην Ισπανία και την Ιρλανδία. Οι καταθέτες κάτω από τις 100.000 ευρώ θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, αλλά η οδηγία θα μπορούσε, κάλλιστα, να παραβιάζεται από τη στιγμή που θα τεθεί εν ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Πίσω από τους νέους κανόνες υπάρχει πάντα ποιος άλλος από τη Γερμανία, που θεωρεί ότι η επιβολή τους είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ευρώ. Σε μια άτυπη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, πριν από λίγο καιρό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως η Γερμανία δεν προτίθεται να υποστηρίξει νέες διασώσεις που θα υποστηρίζονται από τους φορολογούμενους.
Από την άλλη, οι ελληνικές τράπεζες, σημειώνει η Telegraph, έχουν πληγεί από πρωτοφανή επίπεδα φυγής κεφαλαίων από το τέλος του 2014 και μετά κάτι που οδήγησε στα γνωστά capital controls.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: