Επικίνδυνα προϊόντα εντοπίστηκαν στην αγορά της ΕΕ, με παιχνίδια και ρούχα μικρών παιδιών να έχουν την «τιμητική» τους.
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως αρμόδια Αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα 30 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2017 (GRAS-RAPEX – Report 44) έχουν κοινοποιηθεί στο Σύστημα 47 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια, κοινοποιήθηκαν στο Σύστημα GRAS-RAPEX.
Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, στη διεύθυνση: www.consumer.gov.cy
Τα 47 προϊόντα κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς ως:
Είκοσι τέσσερα (24) στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.
Έντεκα (11) στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών.
Οκτώ (8) στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, με έξι (6) από αυτά να έχουν γνωστοποιηθεί στο σύστημα από την Κύπρο.
Τρία (3) στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.
Ένα (1) στο Τμήμα Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.
Τα προϊόντα που αφορούν στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται στον πίνακα που ακολουθεί.
Επισημαίνεται ότι το προϊόν με αύξων αριθμό 24, έχει αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόν χαμηλού κινδύνου.
Σημειώνεται ότι εννέα (9) από τα είκοσι τέσσερα (24) προϊόντα, έχουν εντοπιστεί αρχικά από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή στην αγορά της Κύπρου (χωρίς να έχουν προηγουμένως εντοπιστεί στις άλλες χώρες μέλη) και έχουν κοινοποιηθεί στο Σύστημα Gras-Rapex.