Σύμφωνα με ανάλυση της Citi, πάμε για Εθνικές εκλογές και είναι κοντά και πιθανή η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την κυβέρνηση!
Αυτό σημειώνει και η CIti θα θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, πιθανότατα μετά τις 15 Ιανουαρίους. Σε αυτές τις εκλογές η CITI βλέπει ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία.
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι τα πολιτικά ρίσκα και η αβεβαιότητα θα επιμείνουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, δίνει τρεις λόγους για τους οποίους οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν αναμένεται να προκαλέσουν ευρύτερη κρίση στην ευρωζώνη:
Πρώτον, η υφιστάμενη κυβέρνηση ενδέχεται να καταφέρει να μείνει στην εξουσία για κάποιο διάστημα. Οι τρέχουσες τάσεις στις δημοσκοπήσεις δείχνουν δύσκολη την προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει πλειοψηφία σε τυχόν πρόωρες εκλογές, αλλά δεν αποκλείεται το σενάριο, καθώς μπορεί να υπάρξει σημαντική μεταστροφή της κοινής γνώμης, ιδίως εάν ξεκαθαρίσουν οι θέσεις των κομμάτων πριν τις εκλογές.
Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να «στρογγυλέψει» κάποιες από τις πιο αμφιλεγόμενες θέσεις του (όπως το αίτημα για κούρεμα της αξίας του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα), όπως γίνεται συχνά με κόμματα που περνούν από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Αυτή η αλλαγή ενδέχεται να προκληθεί από την ανάγκη συμφωνίας σε κοινές θέσεις με έναν πιθανό κυβερνητικό εταίρο (όπως το Ποτάμι), τις διαπραγματεύσεις με χώρες και θεσμούς της Ε.Ε. καθώς και από την ίδια την διακυβέρνηση της χώρας.
Τρίτον, ο οίκος θεωρεί το ρίσκο «διάχυσης» της κρίσης από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη ευρωζώνη ως σχετικά περιορισμένο. Η περίπτωση της Ελλάδας είναι ειδική μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για διάφορους λόγους (το ύψος του δημόσιου χρέους, την ισχυρή πτώση του ΑΕΠ και τα μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη επιβληθεί). Μια σειρά από αδυναμίες των υπόλοιπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν βελτιωθεί (ιδίως τα δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα, αν και τα επίπεδα χρέους συνεχίζουν να ενισχύονται) και υπάρχει πρόοδος τόσο στις μεταρρυθμίσεις όσο και στη δημοσιονομική προσαρμογή. Επίσης, η Citi σημειώνει ότι δεν αναμένει να επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην Ελλάδα η ΕΚΤ, σε ενδεχόμενη απόφασή της να ξεκινήσει ποσοτική χαλάρωση, αν και ενδέχεται να μην μπορεί να αγοράσει ελληνικούς τίτλους.
Ωστόσο, ο οίκος υπογραμμίζει ότι αναμένεται να υπάρξουν συνέπειες για άλλες χώρες από ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα. Η κλίμακα της «μετάστασης» αναμένεται να εξαρτηθεί από τις αδυναμίες των εν λόγω χωρών (όπως τα ρίσκα για το χρέος, τις αναπτυξιακές προοπτικές αλλά και την ισχύ εναλλακτικών πολιτικών κομμάτων) με την Ιταλία μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, όπως σημειώνει το Bankwars.g Στην έκθεσή της, η Citi καταλήγει ότι ζούμε την επιστροφή του πολιτικού ρίσκου στην Ευρώπη, αλλά όχι στην έντονη μορφή που το ζήσαμε τη διετία 2011-2012 και προβληματίζεται για τον πολιτικό κατακερματισμό στην Ε.Ε που αναμένεται να φανερωθεί σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων το 2015.