Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στις γέννες με καισαρική!

Κοινοποίηση:
tomi kaisariki

Την αρνητική ευρωπαϊκή «πρωτιά» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το ποσοστό των τοκετών που γίνονται με καισαρική τομή επιχειρούν να εξηγήσουν οι Έλληνες μαιευτήρες. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έξι στις δέκα Ελληνίδες (ποσοστό 57%) γεννούν με καισαρική τομή, την ώρα που στην Ευρώπη το ποσοστό γεννήσεων με καισαρική δεν ξεπερνά το 15%.

«Η εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι πολυδιάστατη και δεν μπορεί να αποδοθεί a priori στην κακή άσκηση της ιατρικής από τους επαγγελματίες υγείας στο χώρο της Μαιευτικής» αναφέρει η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ), η βασική επιστημονική εταιρεία Μαιευτήρων-Γυναικολόγων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η επιστημονική εταιρία, «οι ενδείξεις για μια καισαρική τομή είναι σαφώς καθορισμένες από διεθνείς επιστημονικές εταιρείες και οργανισμούς και δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν ή να παρερμηνευθούν κατά το δοκούν».

Οι τέσσερις λόγοι που «ωθούν» τις Ελληνίδες στην καισαρική τομή, κατά τους μαιευτήρες

Εκτός από τις αυστηρώς ιατρικές ενδείξεις, όμως, οι ειδικοί αναφέρουν και ως επιπλέον… παράγοντα που επηρεάζει την τελική απόφαση για τον τρόπο τοκετού «τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εποχής μας». Ενδεικτικά, αναφέρουν τη μεγαλύτερη ηλικία των σημερινών εγκύων σε σχέση με το παρελθόν, το κυνήγι της καριέρας ή τον σύγχρονο τρόπο ζωής που μπορεί να αναβάλλουν χρονικά την τεκνοποίηση των Ελληνίδων και συνεπώς να οδηγήσουν πιο εύκολα στην απόφαση για τοκετό με καισαρική.

Η ΕΜΓΕ αναφέρει ως βασικό λόγο για την εκτίναξη του ποσοστού των καισαρικών και τη λεγόμενη «αμυντική» άσκηση ιατρικής που επιλέγουν οι μαιευτήρες στην προσπάθειά τους να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αγωγών, μηνύσεων και γενικά της ποινικής διαδικασίας εις βάρος τους από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή που έχουν μείνει έγκυες με εξωσωματική ή που εμπίπτουν σε άλλες «δύσκολες» κατηγορίες για τεκνοποίηση.

Η υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας (μαιευτήρες, μαίες και αναισθησιολόγοι) είναι ένας ακόμη λόγος που δικαιολογεί το υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών, λένε οι μαιευτήρες καθώς «μπορεί να μην παρέχονται υπηρεσίες απρόσκοπτα και με τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού για όλο το 24ωρο σε ορισμένα μαιευτήρια, για παράδειγμα η δυνατότητα επισκληριδίου αναλγησίας».

Τέλος, αναφέρουν πως το ποσοστό των καισαρικών επηρεάζεται ανοδικά λόγω «της ευκολίας της σύγχρονης εποχής» και εξηγούν πως «δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και την επιθυμία όλο και περισσότερων γυναικών, είτε για απευθείας προγραμματισμένη καισαρική τομή, ή μετά από λίγες ώρες προσπάθειας τοκετού. Η επιθυμία της γυναίκας ως ένδειξη για Καισαρική τομή αναφέρεται όχι μόνο στην οδηγία της ΕΜΓΕ, αλλά και στις αντίστοιχες οδηγίες διεθνών οργανισμών» καταλήγουν.

Οι δράσεις της ΕΜΓΕ για τη μείωση των καισαρικών

Η ΕΜΓΕ αναφέρει πως βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και το Υπουργείο Yγείας για το ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή και τους έχει αποστείλει τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει ήδη από το έτος 2014, όπου ορίζονται με σαφήνεια και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία οι ενδείξεις καισαρικής τομής.

Οι οδηγίες αυτές είναι: α) Καισαρική Τομή, β) Πρόκληση τοκετού και γ) Κολπικός τοκετός μετά από Καισαρική τομή. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί από την ΕΜΓΕ και δύο έντυπα έγγραφης συγκατάθεσης για Καισαρική τομή, με την οποία κάθε γυναίκα ενημερώνεται εγγράφως για τον λόγο πραγματοποίησης της επέμβασης, αλλά και για τους πιθανούς κινδύνους και επιπλοκές για την ίδια και το νεογνό.

Επιπλέον, η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία στοχεύοντας στη μείωση του ποσοστού των καισαρικών τομών στα μαιευτήρια της χώρας αποφάσισε τον Δεκέμβριο 2016 να πραγματοποιήσει μια προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη παρέμβασης με θέμα τον τρόπο τοκετού στα Ελληνικά Μαιευτήρια (κολπικός και Καισαρική). Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στην ποιότητα της μητρικής και νεογνικής φροντίδας, ιδίως όσον αφορά την ελαχιστοποίηση των υψηλών ποσοστών Καισαρικής τομής.

«Είναι προφανής η πολυπλοκότητα του προβλήματος και η αναγκαιότητα αντιμετώπισής του. Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και βελτίωση της εκπαίδευσης κάθε επαγγελματία υγείας και της ελληνικής κοινωνίας συνολικά» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΜΓΕ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: