Πως η κατρακύλα της τιμής του “μαύρου χρυσού” ζαλίζει την παγκόσμια οικονομία!

Κοινοποίηση:
desw

Στην Ελλάδα βέβαια έχουμε άλλα προβλήματα…

Το ότι το πετρέλαιο έχει πάρει την κάτω βόλτα είναι γνωστό σε όλους μας! Βέβαια μπορεί να μην βλέπουμε εδώ στη χώρα μας, το αντίκτυπο αυτής της πρωτόγνωρης πτώσης των τιμών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως στα διεθνή χρηματιστήρια γίνεται κάθε ημέρα ο κακός χαμός!!

: Το 2016 θα είναι χρονιά με τις τιμές του πετρελαίου να εξακολουθούν να κάνουν χαμηλές πτήσεις. Το ζητούμενο είναι πλέον αν οι χώρες του κόλπου θα αντέξουν την δημοσιονομική αιμορραγία που προκαλεί η πολιτική που ακολουθούν.

Με το πετρέλαιο τώρα να τιμάται σε λιγότερο από το μισό, η Σαουδική Αραβία είναι ελλειμματική. Αλλά η χώρα έχει περίπου 647 δισ. δολάρια στην τράπεζα. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να παρουσιάζει το τρέχον έλλειμμα για περίπου τέσσερα χρόνια και να εξακολουθεί να είναι στο μαύρο -και, ακόμη και τότε, ίσως να είναι σε θέση να δανειστεί χρήματα για να αντέξει τα ελλείμματα ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι ακριβώς ό, τι έκανε το Ριάντ μετά την συντριβή των τιμών του πετρελαίου το 1986, βασιζόμενο στην αποταμίευση και στον διεθνή δανεισμό για να χρηματοδοτήσει ελλείμματα στα 16 από τα 20 χρόνια μεταξύ 1986 και 2005.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ρωσία , η οποία όμως το αντιμετωπίζει προσαρμόζοντας την ισοτιμία του νομίσματός της. Μεταξύ Ιουνίου 2014 και Ιανουαρίου 2015, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 57% , αλλά το ρούβλι (το οποίο βρίσκεται υπό πίεση λόγω της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου) επίσης σημείωσε σημαντική κάμψη.

Ως αποτέλεσμα, η πτώση των τιμών του πετρελαίου που είναι εκφρασμένες σε δολάρια μεταφράζονται σε μια πολύ μικρότερη μείωση των πετρελαϊκών εσόδων της Μόσχας που είναι εκφρασμένα σε ρούβλι. Ως εκ τούτου έπληξε την δημοσιονομική ισορροπία της Μόσχας πολύ λιγότερο από ό, τι αναμενόταν δεδομένου ότι οι περισσότερες κρατικές δαπάνες είναι σε ρούβλια.

Παρόλα αυτά όμως οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι πτωτικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να αναστραφούν στην διάρκεια του 2016. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προβλέπει: «Η ζήτηση το 2016 θα είναι μικρότερη και, παράλληλα, μπορεί να δούμε το Ιράν να μπαίνει στην αγορά, εφόσον αρθούν οι κυρώσεις.

Δε βλέπω λόγο να αυξηθούν οι τιμές. Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι μία χρονιά χαμηλών τιμών.»Εκθέσεις, όπως αυτή της Goldman Sachs, κάνουν λόγο ακόμα και για τιμή $20/ βαρέλι. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η πολιτική χαμηλών τιμών του ΟΠΕΚ αποδίδει, αφού οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου περιορίζουν τις εξορύξεις. Ο Ιανουάριος αναμένεται να είναι ο ένατος συνεχής μήνας μείωσης της αμερικανικής παραγωγής.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: