Πως τα capital controls, έκαναν τους επιχειρηματίες…τραπεζίτες!‏

Κοινοποίηση:
lefta2

Ένα από τα χαρακτηριστικά των capital controls και τη μειωμένης έως εξαφανισμένης δυνατότητας των επιχειρήσεων να

μεταφέρουν χρήματα είτε στο εξωτερικό, είτε να κάνουν καταθέσεις, τουλάχιστον μέχρι πριν από μερικές μέρες, είναι το γεγονός πως τα ίδια τα λογιστήρια μεγάλων εταιριών έχουν μετατραπεί σε τράπεζες.

Αυτό είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει μορφασμούς στα πρόσωπα των αναγνωστών ή θα σκεφτούν πως είναι δυνατόν, οι ίδιες εταιρίες και μάλιστα σε περιόδους όπου οι ισολογισμοί γράφουν αρνητικά με πολλά μηδενικά μετατρέπονται σε τράπεζες.

Μεγάλες εξαγωγικές εταιρίες, όπως και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εγχώριο σκηνικό, αποκαλύπτουν στο makeleio πως προτιμούν να κρατούν το ρευστό στα θησαυροφυλάκια τους και να μην πηγαίνουν να το καταθέσουν στις τράπεζες για τους εξής απλούς λόγους.

Πρώτον, τουλάχιστον μέχρι την περασμένη εβδομάδα αυτό ήταν αδύνατο, καθώς οι τράπεζες ήταν κλειστές και καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δεν γίνονται με κάρτα. Δεύτερο, είναι προτιμότερο να έχουν το λεγόμενο «κασέρι» κοντά τους για ναν πληρώνουν έκτακτα ανοίγματα ή και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους, οι οποίοι και φυσικά επιθυμούν να τα πάρουν στο χέρι, παρά να γίνει κατάθεση στον λογαριασμό τους.

Συγκεκριμένα, υπεύθυνος μεγάλης εταιρίας στον Ασπρόπυργο που μίλησε στο makeleio, αποκάλυψε πως στα ταμεία της επιχείρησης που είναι κατά βάση εξαγωγικά, αλλά έχει και σημαντικό μερίδιο στη Ελλάδα, στον τομέα της βιομηχανίας, έχει γύρω στα 100,000€ διαθέσιμα στο ταμείο του ( περίπου τα εβδομαδιαία έσοδα του) και πάει στη τράπεζα να τα καταθέσει. Την μισθοδοσία την έδωσε στο «χέρι» τους υπαλλήλους του και προσπαθεί να βρει τρόπο να διοχετεύσει κάπου, εκτός τραπεζών, τα χρήματα γιατί, όπως είπε φοβάται μην του τα πάρουν!!

Ναι αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αστείο και αν ακούγεται. Πριν μερικές ημέρες, μεγάλη εταιρία της Β. Ελλάδος, δέχτηκε επίθεση από «ποντικούς», οι όποιοι και ήξεραν ότι υπήρχε μεγάλο χρηματικό ποσό και σήκωσα αρκετά εκατομμύρια ευρώ!!

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: