Πόσο επικίνδυνος είναι τελικά ο φούρνος μικροκυμάτων: Ακτινοβολία, καρκίνος, υπερθέρμανση

Κοινοποίηση:
fournos-mikrokymaton

Πόσο επικίνδυνος είναι τελικά ο φούρνος μικροκυμάτων για την υγεία μας;

Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων έχει φανατικούς υποστηρικτές και ορκισμένους πολέμιους.

Είναι από τα θέματα που προκαλεί αντιπαραθέσεις, με τους μεν να υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλής και πρακτικός και τους δε να επικαλούνται αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα πλεονεκτήματα

-Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του φούρνου μικροκυμάτων είναι αναμφισβήτητα η ταχύτητα, καθώς ξεπαγώνει, ζεσταίνει και ψήνει φαγητά σε χρόνο-ρεκόρ.

-Παράλληλα, διατηρεί τη διατροφική αξία των φαγητών σε σχέση με το συμβατικό μαγείρεμα. Σε σχέση με τον βρασμό μάλιστα, θεωρείται ότι τα μικροκύματα κρατούν περισσότερες από τις βιταμίνες, τα ανόργανα στοιχεία και τα άλλα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

-Τέλος, ο φούρνος μικροκυμάτων δεν επιτρέπει στα μικρόβια να αναπτυχθούν.

Τα μειονεκτήματα

-Πολλές φορές τα υγρά υπερθερμαίνονται (ξεπερνούν δηλαδή τη θερμοκρασία βρασμού, χωρίς να φαίνεται ότι έχουν βράσει). Είναι λοιπόν πιθανό να προκαλέσουν εγκαύματα.

-Tο ανομοιόμορφο ζέσταμα των τροφών αποτελεί έναν ακόμη κίνδυνο, αφού συχνά νομίζουμε ότι το φαγητό έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, ενώ ορισμένα εσωτερικά του σημεία καίνε. H δοκιμή της τροφής σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να προκαλέσει εγκαύματα στη στοματική κοιλότητα.

-Μην χρησιμοποιείτε καινούργια μαγειρικά σκεύη, όταν δεν γνωρίζετε πόσο θερμαίνονται. Είναι προτιμότερη η μετακίνησή του με γάντια.

Είναι o φούρνος μικροκυμάτων καρκινογόνος;

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζει το onmed, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παραγωγή και η απορρόφηση μικροκυμάτων περιορίζονται μέσα στο φούρνο, για όσο διάστημα αυτός είναι σε λειτουργία.

Οι φούρνοι που κυκλοφορούν στην αγορά πληρούν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, ώστε από τη στιγμή που κλείνει η πόρτα να μην υπάρχουν διαρροές ακτινοβολίας.

Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να παρουσιαστούν διαρροές σε περίπτωση που η πόρτα του φούρνου δεν έχει σφραγίσει τελείως ή είναι χαλασμένη, ή ακόμα από φθορά ή και γήρανση του γυαλιού.

Σε αυτή την περίπτωση, μην χρησιμοποιείτε τον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να επισκευάσετε την πόρτα.

Πολλοί πιστεύουν ότι η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων είναι καρκινογόνα. H ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι αυτή που εισχωρεί στις τροφές και ζεσταίνει σε χρόνο-ρεκόρ.

Aυτού του είδους η ακτινοβολία δεν είναι ιονίζουσα, δηλαδή ραδιενεργός, σε αντίθεση με τις ακτίνες X, που είναι ραδιενεργές.

Tα μικροκύματα έχουν πολύ μικρότερη ενέργεια φωτονίου σε σχέση με τις ακτίνες X, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές εξαλλαγές, λόγω ακριβώς αυτής της πολύ υψηλότερης ενέργειας.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις των μικροκυμάτων, σύμφωνα με τους φυσικούς, πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμα, ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Mε τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν θεωρείται ότι τα μικρής ισχύος μικροκύματα προκαλούν καρκίνο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: