Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από τους τρομοκράτες;

Κοινοποίηση:
3273689200000578-3503928-Travellers_stand_in_a_long_queue_at_St_Pancras_station_in_London-a-89_1458649637503

Με τις μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη να γίνονται όλο και πιο συχνές, τίθεται το εύλογο ερώτημα κατά πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα. Μέχρι τώρα, υπήρχε μια γενικότερη αντίληψη ότι ακριβώς επειδή η χώρα μας αποτελεί δίοδο προς την Ευρώπη, και ως εκ τούτου είναι «στρατηγικά χρήσιμη», δεν διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- ειδικά από τη στιγμή που δεν εμπλέκεται και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν, τόσο λόγω των επιθέσεων, όσο και λόγω των κινήσεων της Ε.Ε. για να κλείσει ο «βαλκανικός διάδρομος» και να μειωθούν οι προσφυγικές/ μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας, καθώς δεν θα είναι εξίσου «καλή είσοδος» σε σχέση με παλαιότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο καθηγητής, κ. Μάζης τονίζει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι επειδή πλέον δεν θα αποτελεί οδό διέλευσης ριζοσπαστικών στοιχείων προς την Ευρώπη, θα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να γίνει πλέον η ίδια στόχος αναλόγων πληγμάτων, διότι θα είναι άχρηστη ως δίοδος. Συνεπώς έχει ζωτικό συμφέρον να μεταφερθούν όλοι οι έλεγχοι στα τουρκικά εδάφη και το ΝΑΤΟ να βοηθήσει πραγματικά για αυτό». Όπως δημοσιεύει η huffingtonpost, ο ίδιος συμπληρώνει:
«Το να χτυπηθεί μια χώρα που είναι σε πολύ δύσκολη και δυσχερή θέση και θεωρητικά είναι πιο εύκολος στόχος, δεν θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο και συμβολισμό. Από την άλλη βέβαια όταν μιλάμε για νοσηρούς εγκεφάλους, δεν μπορεί να είσαι εξασφαλισμένος ή διασφαλισμένος απέναντι σε πράξεις για τις οποίες δεν απαιτείται ιδιαίτερη οργάνωση και μπορούν να προκληθούν από λίγα άτομα «μοναχικούς λύκους» και μικρές επιχειρησιακές ομάδες».

Το ζητούμενο, καταλήγει, είναι να δοθεί μεγάλη έμφαση στα κέντρα μακράς παραμονής προσφύγων και μεταναστών. «Ιστορικά ξέρουμε ότι οι προσφυγικοί καταυλισμοί, όπου άνθρωποι συνυπάρχουν και συγχρωτίζονται επί μακρόν, είναι κατεξοχήν χώροι προσηλυτισμού. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα επειδή οι περισσότεροι έφευγαν από τη χώρα. Αν τώρα κάποιοι από αυτούς τους χώρους υποδοχής φιλοξενούν ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε εκεί πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αφήστε ανεξέλεγκτους του; αναρχοάπλητους και σε λίγο θα σας πηδάνε χωρίς σάλιο. Τότε θα είναι πολύ αργά για “δάκρυα Στέλλα”.

Comments are closed.