Πόσο κοντά είμαστε σε ένα μεγάλο πόλεμο!

Κοινοποίηση:
AP_362611470098

Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η ανθρωπότητα είδε λίγους μεγάλης κλίμακας πολέμους και θανάτους στα πεδία των μαχών, σε σύγκριση με τους τελευταίους δύο αιώνες.

Αναλυτές αναφέρονται στην παρούσα εποχή ως «μακρά ειρήνη» σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Science. Αναρωτιούνται όμως είμαστε πραγματικά καλύτερα; Μια νέα μελέτη αναφέρει πως θα χρειαστούν ακόμα 100 χρόνια για να δούμε αν πραγματικά ζούμε σε μια ειρηνική περίοδο ή ζούμε σε ένα ενδιάμεσο στατιστικό κενό.

Ανθρωπολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες συζητούν πως κάποιες εξελίξεις στον 20ο αιώνα έχουν ελαττώσει το ρίσκο μιας μεγάλης διακρατικής σύγκρουσης και μεταξύ αυτών αναφέρουν την διάδοση της δημοκρατίας, την μεγάλη οικονομική αλληλοεξάρτηση και την απειλή της αμοιβαίας πυρηνικής εξόντωσης.

Από καθαρά μαθηματική οπτική αυτές οι εξελίξεις έχουν κάποια σημαντική βαρύτητα. Μόνο μια χούφτα πρόσφατων συγκρούσεων έχουν φτάσει στο επίπεδο του ολοκληρωτικού πολέμου και λιγότερες έχουν καταγραφεί με τεράστιες ανθρώπινες απώλειες εκατοντάδων και χιλιάδων που ήταν σύνηθες στους πολέμους του 19ου και 20ου αιώνα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Για να βρουν αν πράγματι ζούμε σε μια ενδιάμεση περίοδο αληθινής αρμονίας ο επιστήμονας ηλεκτρονικών υπολογιστών Ααρόν Κλάουσετ στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο έβαλε τα σχετικά δεδομένα μέσα σε υπολογιστές.

Η βάση δεδομένων συμπεριλάμβανε χρόνια και αριθμούς θανάτων στα πεδία μαχών 95 διακρατικών συγκρούσεων μεταξύ του 1823 και 2003. Ο πόλεμος της Κριμαίας για παράδειγμα ξεκίνησε το 1853 και τελικά σκοτώθηκαν 264.000 στρατιώτες στην μάχη. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος σκότωσε πάνω από 16.6 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ σκότωσε 143.000 στρατιώτες το 1973. Δεδομένα εμφυλίων πολέμων και μη κρατικών οντοτήτων όπως τρομοκρατικές ομάδες δεν εισήχθησαν στην ανάλυση.

Για τους σκοπούς της ανάλυσης ο Κλάουσετ καθόρισε ως μεγάλο πόλεμο οποιονδήποτε είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 26.625 νεκρούς στο πεδίο της μάχης.

Ένα από τα ευρήματα ήταν πως η σφαγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν ήταν μια στατιστική ανωμαλία. Βρήκε επίσης πως στατιστικά περνώντας δεκαετίες χωρίς μεγάλης κλίμακας πολέμους είναι ένα σπάνιο γεγονός και η ειρήνη μπορεί γρήγορα μπορεί να διαδεχθεί από μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση.

Από στατιστικής πλευράς δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο σχετικά με την παρούσα «μακρά ειρήνη» αναφέρει ο Κλάουσε στο περιοδικό Science Advances.

Προκειμένου η παρούσα ειρηνική περίοδο να υπάρξει πραγματικά σημαντική ώστε να μπορεί να πει κανείς πως βρήκαμε ως άνθρωποι να συμβιώνουμε ειρηνικά, θα χρειαστεί να διαρκέσει τουλάχιστον άλλα 100 με 140 χρόνια.

«Δεν είναι μικρό» ανέφερε ο Κλάουσετ όταν ρωτήθηκε για το στατιστικό ρίσκο να είμαστε μπροστά σε μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουση σύντομα.

Ωστόσο υπάρχει και λόγος να είναι κανείς αισιόδοξος. Ανάμεσα στα στατιστικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν μια περίοδο μεγάλης βίας όπως οι δύο παγκόσμιοι που ακολουθήθηκε αμέσως από μια μακρά περίοδο σχετικής ειρήνης είναι πραγματικά σπάνια και προκύπτει λιγότερο από 1% στις προσομοιώσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: