Σημαντικές ζημιές,
έναντι κερδών το 2015, και νέα υποχώρηση τζίρου παρά το γεγονός ότι το εργοστάσιο της Ελλάδας “σερβίρει” μέσω εξαγωγών αρκετές διεθνείς αγορές, εμφάνισε πέρυσι η ΦΑΓΕ, η ελληνική θυγατρική του Λουξεμβουργιανού ομίλου Fage International.
Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό και την οικονομική έκθεση της ΦΑΓΕ, οι πωλήσεις της πέρυσι υποχώρησαν στα 159,16 εκατ. ευρώ έναντι 182,247 εκατ. ευρώ το 2015, με τον τζίρο από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες (εξαιρείται ο κλάδος του γάλακτος από τον οποίο αποχώρησε τον Μάιο του 2016) να έχει διαμορφωθεί στα 152,883 εκατ. ευρώ έναντι 162,793 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015.
Και αν σε επίπεδο τζίρου, οι απώλειες ήταν ελεγχόμενες και προερχόμενες αποκλειστικά από την κατάρρευση της θέσης της ΦΑΓΕ στην εσωτερική αγορά (σ.σ πτώση 12,1% σε αξία και 30,9% σε όγκο στην Ελλάδα), σε επίπεδο αποτελεσμάτων η εταιρεία εμφάνισε ζημιές εκατομμυρίων. Για του λόγου το αληθές, πέρυσι οι καθαρές ζημιές της διαμορφώθηκαν στα 12,367 εκατ. ευρώ από κέρδη 541.000 ευρώ που εμφάνισε στη χρήση του 2015. Υποχώρηση όμως κατέγραψε και ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού της, από 697 άτομα που ήταν το 2015 σε 632 απασχολούμενους στα τέλη του 2016.
Παραμένει market leader στο γιαούρτι …αλλά
Η πτωτική πορεία των οικονομικών μεγεθών της ΦΑΓΕ, αποτυπώθηκε και στην πορεία των πωλήσεών της στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς από τη συνολική υποχώρηση που κατέγραψε. Με βάση τα στοιχεία από την εταιρεία μέτρηση της κατανάλωσης Nielsen, οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στην κατηγορία των προϊόντων γιαούρτης, όπου παραμένει market leader, υποχώρησαν πέρυσι σε σχέση με το 2015 κατά 6% σε αξία και 2,3% σε όγκο, όταν οι συνολική κατηγορία κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 6,5% και 6% αντίστοιχα. Στα τυροκομικά προϊόντα πάντως, όπου διατηρεί την τρίτη θέση της κατηγορίας, οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 5,5% σε αξία και 6,2% σε όγκο.
Το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς οι πωλήσεις της συνέχισαν να υποχωρούν σε αξία, πτώση 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2016, αν και σε επίπεδο όγκου πωλήσεων εμφάνισε αύξηση 3,2%. Στα τυροκομικά προϊόντα από την άλλη κατάφερε να ενισχύσει τις πωλήσεις της τόσο σε αξία +6,9% όσο και σε όγκο +4,2%.
Πηγή capital.gr
Το εργοστάσιο της το πήρε από την Ελλάδα και πήγε στο εξωτερικό για περισσότερη “οικονομία”. Καλά να πάθει, Αν και εγώ ποτέ δεν συμπάθησα τα προϊόντα της και πόσο μάλλον το τύπου γιαούρτι αγελαδίτσα.
Καλα εκανε και έφυγε. Μην κατηγορείς τις εταιρίες που φεύγουν. Αν θέλεις να κατηγορήσεις καποιον, αυτος ειναι το ανθελληνικο κράτος που διώχνει όλες τις Ελληνικές επιχειρήσεις και φέρνει τις ξένες με πολυ διαφορετικές και συμφέρουσες συνθήκες, ενω κηνυγανε τους Ελληνες επιχειρηματιες μέχρι να τους κλείσουν. Αν δεν έφευγαν πολλες εταιρίες απο την Ελλαδα, απλως το ανθελληνικο κράτος θα τις έκλεινε. Ξυπνήστε επιτελους και δειτε την ρίζα του προβλήματος, οχι το αποτέλεσμα. Μη τρώτε τον σανό που σας ταΐζουν. Οςο για τα προϊόντα της Φαγε, αν αρέσουν σε κάποιους η οχι, ειναι αλλη υπόθεση.