Πρόκειται για τον αν. Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Π. Βόγλη, ο οποίος είναι ένας από τους 220 πανεπιστημιακούς που είχαν υπογράψει κείμενο στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015.
Ήταν επίσης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γ. Σακελλαρίδη στον Δήμο Αθηναίων το 2014.
Στις αρχές του χρόνου του ανατέθηκαν από το Ίδρυμα Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθήκοντα προέδρου της επιτροπής ειδικών επιστημόνων για την εκπόνηση μελέτης για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών της ιστορίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης!
Σύμφωνα με τη μελέτη που υποβλήθηκε προ ημερών, η διδασκαλία της ιστορίας θα έχει πλέον ως κύριο στόχο να καλλιεργήσει μια “πλουραλιστική και ανεκτική εθνική ταυτότητα, η οποία θα είναι απαλλαγμένη από μισαλλοδοξία και ξενοφοβία”
Για τα Σκόπια και τον εμφύλιο
Δίνοντας συνέντευξη την εποχή που ο Γ. Μουζάλας αποκάλεσε τα Σκόπια “Μακεδονία”, ο Π. Βόγλης ανέφερε: “Μια χώρα, η οποία έχει αναγνωριστεί από πάρα πολλές άλλες -117, αν δεν απατώμαι, χώρες, με το ακατονόμαστο όνομα, η Ελλάδα επιμένει να την ονομάζει διαφορετικά, τηρώντας το γράμμα και όχι την ουσία”
Στη συνέχεια της συνέντευξης υποστηρίζει ότι “Έχουμε δει τις αρνητικές συνέπειες σε αυτό το πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και την εξωτερική πολιτική από το 1992. Παρόλα αυτά έχει παραμείνει ταμπού. Συγχρόνως, παρατηρούνται γραφικά φαινόμενα, όπως η εξαφάνιση του ονόματος της χώρας στις αθλητικές συναντήσεις. Είναι, δηλαδή, σα να εθελοτυφλούμε, να μην αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.”
Θεωρεί όμως και τον εμφύλιο “επανάσταση”!
“Ο ελληνικός εμφύλιος ήταν μία επανάσταση η μοναδική στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, έστω και αν έτσι όπως εξελίχθηκε δεν θα μπορούσε να αποβεί νικηφόρα. Υπό αυτή την έννοια ήταν μία αδύνατη επανάσταση” γράφει στο βιβλίο του “Η αδύνατη επανάσταση. Η κοινωνική δυναμική του εμφυλίου πολέμου” ο κ. Βόγλης
Δείτε περισσότερα στο βίντεο για τις απόψεις του
Εφόσον τον ονομάσαμε “εμφύλιο”
[ενώ διεθνώς ονομάστηκε (και ηταν) συμμοριτοπολεμος (gang war)]
τωρα ακούμε και τις ιδεοληψίες μερικών ως επιστημονικά θέσφατα!
Για την αποκατασταση της αλήθειας λοιπόν δείτε και τα παρακάτω:
Εφόσον Αμερικοί και Σοβιετικοί, άμεσα ή έμμεσα, ενίσχυσαν τις δύο αντίπαλες πλευρές μέσα στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου, με χρήματα, στρατιωτικό υλικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό κλπ, είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για εμφύλιο πόλεμο;
Η βοήθεια που έδωσε στην Ελλάδα η Αμερικανική Αποστολή Βοήθειας (AMAG) έφτανε την παροχή 74.000 τόνων στρατιωτικού υλικού, επιπλέον αποστολές 100.000.000 δολαρίων για το στρατό, 13.000.000 δολ. για το ναυτικό ενώ στάλθηκαν επίσης κονδύλια για ανοικοδόμηση κτηρίων, ανέγερση εργοστασίων κ.α. Πρόσθετα στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ την περίοδο 1948-1949 στάλθηκαν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον Κρις Γουντχάουζ, 140 αεροπλάνα, 3.900 περίπου πυροβόλα, 97.000 τυφέκια και 10.000 οχήματα .
Αξιοσημείωτη είναι ωστόσο, η βοήθεια που δόθηκε στον ΔΣΕ. Η μεγάλη διαφορά, σε σχέση με την βοήθεια των ΗΠΑ προς το επίσημο κράτος, ήταν πως η βοήθεια που παρείχε το διεθνές κομμουνιστικό σύστημα στους Έλληνες συντρόφους δεν είχε “επίσημο διακρατικό χαρακτήρα”.
Ήδη από το 1946 το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας αποστέλλει οικονομική και όχι μόνο βοήθεια προς τον Δημοκρατικό στρατό.
Ο Νίκος Μαραντζίδης αναφερόμενος στη βοήθεια αυτή έγραψε: “Σύμφωνα με τα τσεχοσλοβάκικα αρχεία, το Υπουργείο Άμυνας της χώρας προϋπολόγισε ένα δισεκατομμύριο κορόνες (15 εκατομμύρια δολάρια) για υλική βοήθεια προς το ΔΣΕ. Αξιοποιήθηκε περίπου το 75% του ποσού.
Τα χρήματα κάλυψαν το κόστος αποστολής στρατιωτικού, ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων. Επιπλέον, οι Τσεχοσλοβάκοι κατέθεταν κάθε μήνα ένα ποσό σε αλβανική τράπεζα για λογαριασμό του ΔΣΕ” .
Είχε προηγηθεί έκκληση του Γιάννη Ιωαννίδη (Ντενίσοβ) προς τον πρόεδρο του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας Κλέμεντ Γκότβαλντ στις 19 Σεπτεμβρίου 1946 όπου ανέφερε:
” […] Γνωρίζουμε ότι κι εσείς αντιμετωπίζετε μεγάλες ανάγκες, ελπίζουμε ωστόσο ότι η σημασία του αγώνα μας θα αξιολογηθεί σωστά και ότι θα βρεθεί τρόπος για το ξεπέρασμα των πραγματικών και τυπικών δυσκολιών και ότι θα κατορθώσετε να μας χορηγήσετε μια ισχυρή οικονομική βοήθεια…” .
Πέντε χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβρη του 1951, το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας αποστέλλει επίσημη έκθεση για την υλική και οικονομική βοήθεια που έδωσε στο ΚΚΕ, στην Κεντρική Επιτροπή του Πανρωσικού Κομουνιστικού Κόμματος στη Μόσχα:
” Αγαπητοί σύντροφοι,
Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας σας αποστέλλει πληροφορίες για τη βοήθεια μας προς το ΚΚΕ σε ό,τι αφορά αποστολές στρατιωτικού υλικού. Κατά την απογραφή του στρατιωτικού υλικού που παραδόθηκε από το τέλος του 1947 μέχρι το τέλος του 1948 διαπιστώθηκε ότι η συνολική του αξία ανέρχεται σε 750 εκατ. κορόνες (δηλαδή 15 εκατ. δολάρια). (…)
Αλλο ενα συριζαιικο προδοτικο σκουπιδι που προωθει τις τουρκικες και σκοπιανες θεσεις.Ο εχθρος ειναι εντος των πυλων και λεγεται αριστερα.Η τα παιρνουν απο τους τουρκους η απλα μισουν τους ελληνες ισως και τα δυο.