Η αγωνία στο κατακόρυφο
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σήμερα με μια κίνηση που σχολιάζεται ακόμα αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έστειλε χθες στους θεσμούς την πρόταση συμφωνίας για να δοθεί ένας αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις και να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο.
Την ίδια ώρα πολλά ξένα ΜΜΕ μεταξύ των οποίων η Wall Street Journal και το πρακτορείο Dow Jones Newswires, αναφέρουν ότι και οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν καταλήξει σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας που θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση.
Δυο πηγές επικαλείται το Dow Jones Newswires. Οι πληροφορίες τους αναφέρουν ότι: οι αξιωματούχοι των τριών θεσμών ολοκλήρωσαν το πρωί της Τρίτης το προσχέδιο συμφωνίας για να ξεμπλοκάρει η εκταμίευση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και του ΔΝΤ συμφώνησαν να πιέσουν την Ελλάδα για εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Σημαντικό σημείο είναι ότι έχει καμφθεί η επιμονή του ΔΝΤ που ζητά ρητές δεσμεύσεις από την Ευρώπη για ελάφρυνση από το βάρος του ελληνικού χρέους.Παρόλα αυτά το χρέος είναι ενα αγκάθι που παραμένει και αυτό το δείχνει η “ελληνική συμφωνία” η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit θέτει ρητά θέμα χρέους.
Το Dow Jones Newswires αναφέρει επίσης ότι χθες στην πενταμερή γεφυρώθηκαν οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης και ότι η πρόταση των πιστωτών αναμένεται να σταλεί άμεσα στην ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό που έχει σημασία να τονισθεί επίσης είναι ότι παρότι αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν τελεσίγραφο το κείμενο που θα αποσταλεί, ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι τα περιθώρια για τον Αλέξη Τσίπρα έχουν στενέψει.
Το ελληνικό κείμενο αυτό είναι η βάση για να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους δανειστές, και περιλαμβάνει πρόταση για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.
Το σχέδιο αυτό, το οποίο σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες αριθμεί 47 σελίδες, εστάλη από την Ελλάδα πριν καν αρχίσει η πενταμερής στο Βερολίνο και σύμφωνα με το Reuters δεν περιέχει νέες μεγάλες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά.
Αποτελείται από δυο μέρη:
– Τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί στο Brussels Group
– Τις δικές μας προτάσεις εκεί που δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία (τα θέματα – αγκάθια που λένε κάποιοι)
Αναλυτικά:
– Για το θέμα του ΦΠΑ η ελληνική πλευρά προτείνει συντελεστές 6%, ή 7% 11% 12% και 23%
– Επίσης αποδεχόμαστε περικοπή των πρόωρων συντάξεων
– Πάγωμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
– Ριζική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού
– Πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 1%