Ρέγκλινγκ προς Ελλάδα: Μην περιμένετε μεγάλη ελάφρυνση χρέους!

Κοινοποίηση:
klaus-regling

Χαμηλώνει τις προσδοκίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητη για να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας και ότι είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή από τους ευρωπαίους εταίρους.

Σε δηλώσεις του στους Financial Times τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί από γενναιόδωρους όρους δανειοδότησης που είναι οι πλέον ευνοϊκοί «στην παγκόσμια ιστορία».

Σε συνέχεια της επανεκλογής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προσθέτει, οι πλευρές εμφανίζονται να έχουν μειώσει τις διαφορές τους καθώς ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την πιθανή απομείωση χρέους αργότερα φέτος.

 «Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μεγάλη σύγκλιση», δηλώνει ο κ. Ρέγκλινγκ και προσθέτει:

Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα χρέους, και για καλούς λόγους. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «πουλήσει» ότι έχει συμβεί ήδη -και αυτό ίσως να έγινε- πολύ θετικά στους ψηφοφόρους της, τον ελληνικό λαό, γιατί τα οφέλη είναι εδώ σε κάθε περίπτωση.

«Μου φαίνεται λίγο υπερβολικό», σχολιάζει, σύμφωνα με τους FT ο κ. Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος σε ανάλυση του Διεθνούς Νομισματκού Ταμείου (ΔΝΤ) που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιμήκυνση των ωριμάνσεων με περίοδο χάριτος 30 ετών.

«Κάποιος μπορεί να το εξετάσει αυτό, αλλά δεν μου φαίνεται απαραίτητο να είναι τόσο μεγάλη η περίοδος» σημείωσε. «Και πολλές μεταβλητές αλλάζουν συνέχεια, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, η οποία είναι φυσικά εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα εφαρμόζονται τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Μερικές από αυτές είναι ήδη ξεπερασμένες» συμπληρώνει.

Παρά τις διαφορές, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι το ΔΝΤ έχει σταδιακά μετατοπιστεί κοντά στην δική του θέση σχετικά με την σημασία του χαμηλού ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, προσθέτει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται στη συνέχεια από τους FT ότι ο επικεφαλής του ESM ερμήνευσε τα πρόσφατα σχόλια του κ. Τσίπρα ως ένδειξη ότι δεν έχει διάθεση να επαναλάβει την κόντρα που προηγήθηκε της νέας συμφωνίας διάσωσης, κατά την οποία η Ελλάδα παραλίγο να βγει από την ευρωζώνη.

«Ο κ. Τσίπρας παραμένει ο κ. Τσίπρας, αλλά τον Φεβρουάριο όταν ξεκίνησε την πρώτη του κυβέρνηση, δεν είχε εντολή να εφαρμόσει τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις. Είχε την αντίθετη εντολή. Για αυτό τον λόγο προέκυψαν αυτά τα προβλήματα» πρόσθεσε. «Τώρα έχει μια ξεκάθαρη εντολή να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

O ευρωπαίος αξιωματούχος επέρριψε ευθύνες για τη την σύγκρουση στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη. «Είχε τόσες περίεργες ιδές, δεν νομίζω ότι θέλω να κάνω σχόλιο για συγκεκριμένα σημεία» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Ο κ. Τσίπρας διαφέρει πολύ από τον κ. Βαρουφάκη γιατί υπέγραψε την συμφωνία στην Σύνοδο του Ιουλίου και έκανε προεκλογική καμπάνια με την υπόσχεση να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική ρητορική σε σχέση με πριν».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: