Ρέντσι: “Χωρίς αλλαγή στρατηγικής η Ευρώπη έχει τελειώσει”

Κοινοποίηση:
rentsi_55

Η Ιταλία και προσωπικά ο Ματέο Ρέντσι ανεβάζουν τους τόνους και αναλαμβάνουν σαφείς πρωτοβουλίες για την αλλαγή πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκοντας την επανεκκίνηση της Ένωσης, πάνω στις αρχές που δημιουργήθηκε. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Bloomberg ο Ιταλός πρωθυπουργός «αν η Ευρώπη δεν αλλάξει οπτική και στρατηγική, έχει τελειώσει».

Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση απέστειλε πρόσκληση στα υπόλοιπα πέντε ιδρυτικά μέλη της Ένωσης (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Κάτω Χώρες-Ολλανδία), προκειμένου να θέσουν επί τάπητος την πορεία της ΕΕ, προτείνοντας την άμεση επανεκκίνηση και υλοποίηση του σχεδίου το αργότερο σε έναν χρόνο, του ευρωπαϊκού σχεδίου, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση.

«Ανησυχώ για την πιθανότητα να καταρρεύσει η Συνθήκη του Σέγκεν. Χωρίς τη Συνθήκη αυτή, η ευρωπαϊκή ταυτότητα τίθεται σε κίνδυνο», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με τον οποίο η Ευρώπη «χρειάζεται μια ατζέντα για την ανάπτυξη και την μείωση της γραφειοκρατίας», όπως και «μια συμφωνία με τις αφρικανικές χώρες για να αναπτυχθούν οι υποδομές και να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις στις χώρες αυτές».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο Brexit, λέγοντας πως θα ήταν κάτι φοβερό και συμπλήρωσε πως «στοιχηματίζει και βασίζεται στον Ντέιβιντ Κάμερον, διότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της την έξοδο της Βρετανίας, ακόμη και εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου».

Η Ιταλία είναι αποφασισμένη να δράσει δυναμικά, καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τεράστιες και οι κίνδυνοι εξίσου μεγάλοι. Προσκάλεσε, ήδη την Τρίτη, στη Ρώμη τις έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που έγινε στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα να γίνει μια επανεκκίνηση, από τώρα και μέχρι τον επόμενο χρόνο, του ευρωπαϊκού σχεδίου που αιμορραγεί.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσε τους συναδέλφους του της παλιάς «Ευρώπης των έξι» να συναντηθούν στη Ρώμη για ένα δείπνο εργασίας που θα αποτελέσει την αφετηρία «ενός κοινού στοχασμού για το πώς θα ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινώντας από τις κυριότερες προκλήσεις που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Οι υπουργοί θα μιλήσουν για «το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές επανεκκίνησης της διαδικασίας ολοκλήρωσης», σύμφωνα με το κείμενο αυτό.

Η ιταλική κοινή γνώμη, αν και τασσόταν για πολλά χρόνια υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την αρνείται σήμερα, έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης και ισχνής ανάπτυξης. Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να κινηθούμε και γρήγορα, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, που έχει κάνει την αέναη κίνηση ένα από τα πιστεύω του στην πολιτική.

«Έχει έρθει η στιγμή να ανοίξουμε μια δημόσια συζήτηση για το πώς λειτουργεί σήμερα η ΕΕ και πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα», συνοψίζει για το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκόζι, που πρόσκειται στον Ρέντσι.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ευνοϊκό, σύμφωνα με τη Ρώμη. Το 2017 η Ευρώπη θα γιορτάσει τα 60 χρόνια της ύπαρξής της μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, ενώ βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Γαλλία και στη Γερμανία. Αυτές οι προθεσμίες «πρέπει να προετοιμαστούν», εξ ου και η ανάγκη να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση: «Ποιες είναι οι προτεραιότητες, ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιοι είναι οι σκοποί που θέλουμε να επιτύχουμε, και ποιος είναι έτοιμος να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο;» εξηγεί ο Γκόζι.

Ο Ιταλός υφυπουργός δεν τρέφει ωστόσο πολλές ψευδαισθήσεις για την ικανότητα που έχει σήμερα η ΕΕ να μεταρρυθμιστεί. «Σήμερα οι πολιτικές συνθήκες για αλλαγή δεν υφίστανται, όμως πρέπει να ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα μπορούσε να τις ευνοήσει με σκοπό μια επανεκκίνηση της Ευρώπης», επέμεινε. Και, στο πλαίσιο αυτό, οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία πρέπει να χρησιμοποιηθούν με θετικό τρόπο προκειμένου να «οργανωθούν εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στην ευρωζώνη, που πρέπει να βαθύνει, και μια ευρύτερη ενιαία αγορά, η οποία πρέπει να συμπληρωθεί», προσθέτει.

«Διότι, για τη Ρώμη, η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων δεν είναι καθόλου ταμπού. Μια Ευρώπη πιο ολοκληρωμένη θα είναι μια Ευρώπη των διαφορών», σημειώνει στο σημείο αυτό ο Σάντρο Γκόζι. «Είναι απατηλό να σκεφτόμαστε ότι 28 χώρες πηγαίνουν όλες με την ίδια ταχύτητα και κάνουν όλες τα ίδια πράγματα την ίδια στιγμή.

Δεν πρόκειται για τον αποκλεισμό οποιουδήποτε, όμως δεν μπορούμε πλέον να δεχθούμε πως η μία ή η άλλη χώρα θα θέτει βέτο σε ένα σχέδιο εμβάθυνσης», προσθέτει ο Ιταλός υφυπουργός.

«Όμως, μπορούμε να πάμε προς μια μεγαλύτερη Ευρώπη, όταν η τελευταία μοιάζει να ψάχνει τη σωτηρία της στην αναδίπλωση στον εαυτό της; Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και να γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε το έδαφος στους λαϊκιστές και μόνο. Η Ευρώπη είναι ταυτόχρονα ελλιπής και πολύ πολύπλοκη, αυτό πρέπει να πολεμήσουμε», προσθέτει.

 

Το ιταλικό κοινοβούλιο αναμένει ότι θα συμβάλει επίσης στη δημόσια συζήτηση και η πρόεδρός του, η Λάουρα Μπολντρίνι, ανακοίνωσε την Τρίτη την έναρξη μιας εθνικής διαβούλευσης μέσω διαδικτύου για την Ευρώπη, ώστε να μπορούν οι πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους για το θέμα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: