Αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών σε ελβετικές και κυπριακές τράπεζες υπέβαλαν οι εισαγγελικές αρχές, σε μια προσπάθεια να βρεθούν στοιχεία για διακίνηση πολιτικού χρήματος, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η Εισαγγελία Διαφθοράς, που χειρίζεται την έρευνα, αναζητά, παράλληλα, εξωχώριες εταιρείες και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία εμπλεκόμενων στην υπόθεση.
Δικαστικές αρχές εκτιμούν ότι, λόγω της παραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών, η δικογραφία θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη.
Δίωρη σύσκεψη στο Μαξίμου
Ολοκληρώθηκε νωρίτερα, έπειτα από δύο και χωρίς δηλώσεις, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis.
Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το ζήτημα εάν θα προκριθεί ή όχι η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής και τι ακριβώς θα κάνει εκείνη, καθώς, σύμφωνα με τη νομική πλευρά, τα αδικήματα που περιγράφονται στον φάκελο (δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροδοκία, απιστία σχετικά με την υπηρεσία) έχουν παραγραφεί.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
Στελέχη της κυβέρνησης τόνιζαν ότι πρέπει να αναζητηθεί και να προσδιοριστεί ο νομικός και κοινοβουλευτικός τρόπος, ώστε να επιστραφεί ο φάκελος στην τακτική Δικαιοσύνη, η οποία θα συνεχίσει το έργο της, αναζητώντας τυχόν αδικήματα φυσικών προσώπων, αλλά και αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων για αδικήματα που δεν παραγράφονται, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Υπό αυτή την έννοια και εφόσον υπερισχύσει αυτή η άποψη, δεν έχει νόημα να εργαστεί μία επιτροπή, που θα εξετάσει την παραπομπή της υπόθεσης σε ειδικό δικαστήριο.
Το θέμα όμως είναι τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση με τη δικογραφία και πώς θα διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση.
Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι πρέπει να αναζητηθεί και να προσδιοριστεί ο νομικός και κοινοβουλευτικός τρόπος, ώστε να επιστραφεί ο φάκελος στην τακτική Δικαιοσύνη, η οποία θα συνεχίσει το έργο της, αναζητώντας τυχόν αδικήματα φυσικών προσώπων, αλλά και αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων για αδικήματα, που δεν παραγράφονται, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Το σενάριο που φαίνεται αρκετά ισχυρό είναι να συσταθεί μία προανακριτική επιτροπή, η οποία όμως θα εξετάσει αμέσως και στον ελάχιστο αναγκαίο χρόνο (μία-δύο συνεδριάσεις), εάν υπάρχει παραγραφή και, αφού αποφανθεί ότι τα αδικήματα όντως έχουν παραγραφεί, να επιστρέψει το φάκελο στην τακτική Δικαιοσύνη.
Άλλη ιδέα είναι να αποφανθεί η ίδια η Ολομέλεια της Βουλής, όταν το θέμα φτάσει εκεί, για το θέμα της παραγραφής.
Εξετάζεται και η εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής για το θέμα της παραγραφής, που θα κληθεί να συνδράμει το κοινοβούλιο και να βοηθήσει στη λήψη της τελικής απόφασης.
Η κυβέρνηση παράλληλα εξετάζει και τον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης, ώστε να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και να αναδείξει ως κυρίαρχες τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για το χρηματισμό πολιτικών προσώπων.
ΝΔ: Έχουμε «πολωνοποίηση» της πολιτικής ζωής – Μαξίμου: Αυτοεξευτελίζεστε
«Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη, τώρα όμως έχουμε και πολωνοποίηση» σχολίασε ανώτατη πηγή της ΝΔ, με αφορμή τις εξελίξεις με τη Novartis.
«Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» συνέχισε η ίδια πηγή.
Και κατέληξε: «Όταν δεν έχουμε διάκριση εξουσιών, δεν έχουμε κράτος δικαίου».
Απάντηση του Μαξίμου
Ως απόπειρα εκφοβισμού των θεσμών και της Δικαιοσύνης «βλέπουν» στο Μαξίμου την αναφορά ανώτατης πηγής της Νέας Δημοκρατίας περί «πολωνοποίησης» της πολιτικής ζωής.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν σχετικά: «Οι αναφορές σε “πολωνοποίηση”, σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και “κουκουλοφόρους” μάρτυρες μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται».
Τι συμβαίνει στην Πολωνία
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας παραβιάζει απροκάλυπτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αφού θα μπορεί να ορίζει τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου και τα υποψήφια μέλη της. Ήδη, στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις και γίνεται λόγος για «πραξικόπημα».
Πρόσφατα, η Κομισιόν αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Πολωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεση δικαιώματος ψήφου στην ΕΕ, μετά την άρνηση της Βαρσοβίας να αποσύρει τις παρεμβάσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία» και κατά συνέπεια ενεργοποιείται το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που γίνεται επίκληση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης κατά κράτους-μέλους.
ετσι ξεσκιστε τις κουφαλες