Την ώρα που
η κυβέρνηση έχει ανοίξει για τα καλά το «φάκελο» συνταγματική αναθεώρηση η Κίνηση των 53 (τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ) με νέο κείμενο της τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, ενώ εκφράζουν την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.
Ειδικότερα επισημαίνουν ότι το κεντρικό κυβερνητικό καθήκον, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η παραγωγή έργου και υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση «απομακρύνει απ’ αυτό τον κεντρικό στόχο».
Επιπλέον, σημειώνουν ότι δεν είναι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση καθώς τα όποια προβλήματα απορρέουν «από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις» και υποστηρίζουν ότι το μόνο ζήτημα που πρέπει να αναθεωρηθεί είναι αυτό της ποινικής ευθύνης των Υπουργών.
Οι 53+ σηκώνουν τους τόνους στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς σημειώνουν ότι είναι κάθετα αντίθετοι με την άμεση εκλογή του από το λαό καθώς προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας.
«Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσης τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια» αναφέρουν επίσης.
Όσον αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου θέση της τάσης των 53+ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιμένει στην απλή αναλογική και ξεκαθαρίζουν ότι είναι εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλά μειώνουν το μπόνους του πρώτου κόμματος ή «προδικάζουν συμμαχίες».
Πάντως, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η νέα κίνηση των «53» να είναι σύμφωνη με τα μέτρα και τα σταθμά του Μαξίμου. Δηλ. δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο και το πρωθυπουργικό επιτελείο να επιθυμεί την επιβολή της απλής αναλογικής (μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν περιοριστεί σημαντικά) και αν βγήκαν μπροστά οι «53» για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να περάσει η απλή αναλογική…
Για την ιστορία επισημαίνεται ότι στην Κίνηση των 53 συμμετέχουν πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου αλλά και της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Θεόδωρος Δρίτσας, η Θεανώ Φωτίου αλλά και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.
σιγα τα καλτσόν…