«Ριγμένες» είναι οι γυναίκες στον επιστημονικό κλάδο παγκοσμίως! Τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Κοινοποίηση:
1A1B9589D4868B8A46F4D71A8D76EE4F

Σύμφωνα με την έκθεση «UNESCO Science Report-Towards 2030», που καταρτίστηκε στο πλαίσιο της 38ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, το έλλειμμα της ισόρροπης σχέσης των φύλων αγγίζει το 1/3 παγκοσμίως με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στον επιστημονικό κλάδο.

Η έκθεση, τα στατιστικά στοιχεία της οποίας δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), υποστηρίζει πως μόλις το 28% των ατόμων, τα οποία ασχολούνται επαγγελματικά με τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, παγκοσμίως, είναι γένους θηλυκού.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα:

Ειδικότερα, τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα έχουν ως εξής: Στον θετικό κλάδο των επιστημών, σε επίπεδο φοιτητικό και υποψήφιο για διδακτορικό δίπλωμα, οι γυναίκες κατέχουν ποσοστό της τάξης του 48%. Στον τομέα των ερευνών, οι γυναίκες υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στο 37%, με το 48% να εργάζεται στον δημόσιο τομέα, το 36% στον ακαδημαϊκό χώρο και το 31% στον ιδιωτικό τομέα.

Οι προτιμώμενοι, από τις Ελληνίδες, τομείς έρευνας «υπογραμμίζουν την επιρροή των στερεότυπων», σημειώνει η ΓΓΙΦ, με την επιλογή ανά κλάδο να είναι στις φυσικές επιστήμες 31%, στη μηχανική και τεχνολογία 30%, στην ιατρική 43%, στη γεωπονία 33%, στις κοινωνικές επιστήμες 38% και στις ανθρωπιστικές 54%.

Επίσης, τα ποσοστά της γυναικείας συμμετοχής στον επιστημονικό κλάδο, ανά γεωγραφική περιοχή του πλανήτη, όπως επισημαίνει η UNESCO, αναδεικνύουν τις τεράστιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών:

– Βόρεια Αμερική και Δυτική Ευρώπη 32%

– Νοτιοδυτική Ασία 19%

– Ανατολική Ασία και Ειρηνικός 23%

– Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη 40%

– Κεντρική Ασία 40%

– Υποσαχάρια Αφρική 40%

– Αραβικά κράτη 47%

– Λατινική Αμερική και Καραϊβική 44%

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: