Τη Μόσχα επισκέπτεται για τρίτη συνεχόμενη φορά εντός του έτους ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της G20 στα τέλη της εβδομάδας στο Αμβούργο. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν το Ρωσία-Κίνα «συμμαχία» και να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ενόψει της επίσκεψης στη Ρωσία, μετά από πρόσκληση του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και άσκησε δριμεία κριτική στην ανάπτυξη του αμερικανικού αντιβαλλιστικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα, η οποία, όπως είπε, «διαταρράσει τη στρατηγική ισορροπία στην περιοχή» και επιδεινώνει ουσιαστικά τα συμφέροντα ασφάλειας της Κίνας, της Ρωσίας, καθώς και άλλων χωρών της περιοχής.
Ο Σι τόνισε ότι η ανάπτυξη του THAAD δεν βοηθά τις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου, αλλά και την επικράτηση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και κάλεσε Ουάσιγκτον και Σεούλ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους.
Πληροφορίες αναφέρουν πώς η Κίνα έχει ζητήσει από την Ρωσία τη βοήθεια της προκειμένου να εξουδετερώσει το αμερικανικό σύστημα THAAD όταν και εφόσον χρειασθεί, ενώ οι δύο χώρες τάσσονται κατά της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή που είναι ενάντια των συμφερόντων τους. Για το σύστημα THAAD Κίνα και Ρωσία διατηρούν επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού των ενεργειών τους για το ζήτημα αυτό, ενώ οι απόψεις Πεκίνου και Μόσχας φαίνεται να συγκλίνουν σε αρκετά θέματα.
Το Πεκίνο ανησυχεί για το ισχυρό ραντάρ που φέρει το σύστημα THAAD μεταφέροντας εικόνα για τις μετακινήσεις κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πραγματικό χρόνο, τόσο στη Νότια Κορέα όσο και στις ΗΠΑ.
Στις 8 Ιουνίου ο Σι και ο Πούτιν είχαν συναντηθεί στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και ο Ρώσος πρόεδρος είχε επισημάνει ότι η επικείμενη σημερινή συνάντησή του με τον Σι θα έχει «σημαντική» επίπτωση στις διμερείες σχέσεις. «Κατά παράδοση αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία για συνάντηση και συζήτηση των διμερών θεμάτων και της διεθνούς ατζέντας», είχε πει.
Κατά την επίσκεψη του Σι στη Μόσχα θα υπογραφούν αρκετά συμβόλαια συνολικής αξίας δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς και πάνω από 12 διακυβερνητικές συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Κίνα, Αντρέι Ντενίσοφ, Μόσχα και Πεκίνο έχουν αποφασίσει να ευθυγραμμίσουν τις θέσεις τους σε σειρά πιεστικών διεθνών ζητημάτων.
«Όταν οι καλές προθέσεις πλαισιωμένες με παχιά λόγια οδηγούν στο χάος, στην κατάρρευση κρατών και, μακροπρόθεσμα, στην αιματοχυσία και σε πολυάριθμα ανθρώπινα θύματα, τότε είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των σταθεροποιητών, των παραγόντων που μπορούν να έχουν μια κατευναστική, σταθεροποιητική επίδραση στην γενικά ταραχώδη διεθνή κατάσταση. Και οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας τέτοιος σταθεροποιητικός παράγοντας», δήλωσε ο Ντενίσοφ.
Από την πλευρά του ο Κινέζος πρεσβευτής στη Μόσχα, Λι Χούι, δήλωσε ότι «η συνολική στρατηγική συνεργασία συντονισμού μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αναπτύσσεται σταθερά και σε υψηλό επίπεδο» επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες πιέζουν για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων στο βορειοκορεατικό ζήτημα καθώς και στην κρίση της Συρίας.