Η Irina Tresorukova είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Βυζαντινής και νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλολογικής Σχολής του αρχαιότερου κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, του Πανεπιστημίου Λομανόσοφ, το οποίο ιδρύθηκε το 1795 από τον γνωστό επιστήμονα Μιχαήλ Λομανόσοφ.
Η Tresorukova αναφέρει πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα, καθώς δεν είναι μόνο οι ρωσικό-ελληνικές σχέσεις που αναπτύσσονται σε όλα τα επίπεδα στη θρησκεία και στην ιστορία, είναι και μια γλώσσα που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά.
«Χωρίς να ξέρει κάποιος ελληνικά, αρχαία και νέα, δεν μπορεί για μένα να θεωρηθεί άνθρωπος»,δηλώνει η Irina Tresorukova σημειώνοντας πως αν δεν ξέρεις τον ελληνικό πολιτισμό δεν μπορείς να καταλάβεις την σημερινή κουλτούρα.
Οι Ρώσοι, σε αντίθεση με τους Δυτικούς, οι οποίοι είναι γεμάτοι κόμπλεξ απέναντι στον Ελληνισμό, παραδέχονται την συμβολή του ελληνικού πνεύματος.
Επιπλέον, δίνουν ηχηρή απάντηση στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία θέλει να υποβαθμίσει-καταργήσει τα Αρχαία Ελληνικά από τα σχολεία της χώρας.
Στην Ρωσία υπάρχουν τρία Τμήματα όπου διδάσκονται τα ελληνικά ως βασικό μάθημα στα Πανεπιστήμια, Λομανόσοφ, Αγίας Πετρούπολης και Κρασοβάρ με μεγάλο αριθμό φοιτητών.
Η Tresorukova σπούδασε κλασσική φιλολογία, αρχαία ελληνικά και λατινικά.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα έλεγα ότι είναι σαν μια εξάρτηση με την καλή έννοια. Όποιος πατήσει μια φορά το πόδι του στην Ελλάδα, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την Ελλάδα. Δεν μιλάμε για την τουριστική Ελλάδα, αλλά για την Ελλάδα της πόλης, της φύσης, της επαρχίας. Η Ελλάδα προσφέρει τα πάντα σε έναν άνθρωπο που θέλει να εξελίσσεται πνευματικά. Μπορείς ταυτόχρονα να κάνεις και μπάνιο και να σκέφτεσαι για τον Πλάτωνα πώς έγραφε τα έργα του. Η Πολιτεία του Πλάτωνα είναι ένα έργο διαχρονικό που μας προσφέρει ιδέες, ελπίδες κι εμπειρίες».
hellas-now.com