Σήμερα το απόγευμα οι προσφορές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Κοινοποίηση:
asteras_hotel_panoramiki

Για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η σύναψη συμφωνίας για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα προσέλθουν στις 17.00 για το άνοιγμα των οικονομικών τους προσφορών με παρουσία συμβολαιογράφων και στελεχών των πωλητών του ακινήτου, δηλαδή της Εθνικής Τράπεζας και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Και οι δύο πωλητές είναι αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα, καθώς, όπως φαίνεται, θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους σχετικά με το τίμημα των 380 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις αναμένεται ότι τουλάχιστον ένας υποψήφιος έχει υποβάλει προσφορά πάνω από το ελάχιστο τίμημα, αναφέρει το vimaonline. Προτιμητέος επενδυτής, ωστόσο, θα πρέπει να βάλει… πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να ελέγξει το ακίνητο.

Πιο συγκεκριμένα τα κεφάλαια, που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η επένδυση, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 450 εκατ. ευρώ, όση δηλαδή είναι η επιχειρηματική αξία της δραστηριότητας αυτής. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής θα αποκτήσει το 85% των μετοχών της Aστήρ Παλλάς και θα είναι υποχρεωμένος βάσει της νομοθεσίας να υποβάλει δημόσια πρόταση για την απόκτηση και του υπολοίπου 15%.

Έτσι το συνολικό ύψος των κεφαλαίων, που θα διαθέσει ο προτιμητέος επενδυτής, αναμένεται να αυξηθεί κατά 70 έως 80 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τίμημα, που θα υποβληθεί σήμερα.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει τρία σχήματα, στα οποία συμμετέχουν ισχυροί ξένοι όμιλοι. Ο πρώτος υποψήφιος είναι η κοινοπραξία της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Colony Capital (με υπο διαχείριση κεφάλαια άνω των 50 δισ. δολαρίων) και της Dolphin Capital, που ίδρυσαν ο Μίλτος Καμπουρίδης και ο Πιερ Χαραλαμπίδης.

Δεύτερος υποψήφιος είναι η κοινοπραξία της ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, που ελέγχει το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino, και του σαουδαραβικού κολοσσού Olayan. Η οικογένεια Olayan, με περιουσία που υπολογίζεται κοντά στα 12 δισ. δολάρια σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, έχει πολυετείς δεσμούς με τη χώρα μας καθώς στα τέλη της δεκαετίας του ’70 είχε μεταφέρει εδώ το μεγαλύτερο τμήμα της διεθνούς της δραστηριότητας, που μέχρι τότε στεγάζονταν στη Βυρηττό.

Ο τρίτος “μνηστήρας” είναι το αραβικών συμφερόντων fund AGC, με το οποίο συνδέεται το Κουβέιτ σε συνεργασία με άλλους επενδυτές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο τουρκικός όμιλος Dogus.

Μόλις όμως διέρρευσαν οι προθέσεις των αγοραστών, ξαφνικά φούντωσε η ρητορική του «ξεπουλήματος» του Αστέρα, ερωτήσεις υποβλήθηκαν στη Βουλή, ενώ αψιμαχίες προκλήθηκαν στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια. Στους πολεμίους επίσης, περιλαμβάνεται και μια κατηγορία περιοίκων της περιοχής, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι μια πιθανή αναβάθμιση του Αστέρα με τη δημιουργία υπερπολυτελών κατοικιών, ξενοδοχείων έξι αστέρων κ.ο.κ.

Η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών εκτός από τoν χώρο του κάμπινγκ Βούλας που έχει καταλάβει, «ονειρευεται» να θέσει υπό κατάληψη και τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ώστε να τον αποδώσει στον λαό, όπως αναφέρει. Οι περιβόητοι πλέον καταληψίες του κάμπινγκ Βούλας, πρωταγωνιστές στα επεισόδια στο περιφερειακό συμβούλιο, στηρίζονται από την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής.

Aντιδράσεις υπήρξαν από την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς και από τον δήμο Βαρης Βούλας Βουλιαγμένης με τον δήμαρχο κ. Σπ. Πανά να δηλώνει ότι ο Δήμος δεν είναι αντίθετος, με την πώληση του Αστέρα από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι όμως αντίθετος στον τρόπο με τον οποίο προωθείται η πώληση της έκτασης του Αστέρα, κι αυτό γιατί δεν αξιοποιεί την περιοχή αλλά ισοπεδώνει και τσιμεντοποιεί όλη την έκταση.

Πάντως η πώληση του Αστέρα δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα, ακόμη και αν σήμερα υπάρξει συμφωνία. Κι αυτό γιατί θα είναι υπό την αίρεση της έγκρισης του ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Αξιοποίησης Δημοσίου Ακινήτου) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επίσης εγκρίσεις πρέπει να δώσουν τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας, το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στόχος των πωλητών είναι η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, παρ’ όλο που κάτι τέτοιο χαρακτηρίζεται μάλλον αισιόδοξο σενάριο για τα δεδομένα του ελληνικού δημοσίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: