Σαν βόμβα έσκασε η είδηση – Tι συμβαίνει στην ελληνική Οικονομία – Όλο το ρεπορτάζ

Κοινοποίηση:
vouli43252

Η είδηση για την ενεχυρίαση από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, όλης της δημόσιας περιουσίας που ανήκει στο Υπερταμείο, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, έπεσε χθες βράδυ σαν βόμβα στο πολιτικό σκηνικό και στα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στην οδό Πειραιώς διάβαζαν έκπληκτοι το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου με βάση το οποίο, ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα νομοθετήσει τη δυνατότητα των δανειστών να ρευστοποιούν κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία έως και 25 δις ευρώ, αν το ελληνικό δημόσιο αδυνατεί να πληρώσει κάποιες από τις δόσεις του δανείου ύψους 86 δις ευρώ, που έλαβε η Ελλάδα με το 3ο Μνημόνιο του 2015.

Έπειτα και από αυτή την εξέλιξη, από τη ΝΔ τονίζουν πως «καθαρή» έξοδο την οποία ευαγγελίζεται ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί υπάρχει, καθώς η ενισχυμένη εποπτεία της χώρας για πολλά χρόνια, είναι δεδομένη. «Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου και τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, μέχρι το 2022. Μόλις μάθαμε ότι το Υπερταμείο, αναλαμβάνει πλέον συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις έναντι του ESM για διάρκεια 32,5 ετών, παρά τις εξαιρετικά αυστηρές δεσμεύσεις που είχε ήδη αναλάβει η Ελλάδα από το 2015 έναντι των δανειστών και οποίες καθιστούσαν τον ESM κυρίαρχο σε μια σειρά από θέματα» σχολίαζε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως επεσήμαινε ο ίδιος, το ερώτημα που τίθεται πια είναι το εξής: «Καθαρή ή ασφαλής έξοδο από το 3ο Μνημόνιο;». Η απάντηση και η πρόταση που κάνει η ΝΔ, την οποία και θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του από εδώ και πέρα, είναι «ασφαλής» έξοδος, με σταδιακή, αργή και προσεκτική πρόσβαση στις αγορές. Σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει στο γαλάζιο οικονομικό επιτελείο, η Ελλάδα χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας και αντικειμενικά υπάρχουν τρεις τρόποι για να υπάρξει αυτό: Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, το ταμειακό απόθεμα (cash buffer) και η αξιοποίηση των 27,4 δις του τρίτου μνημονίου.

Το ταμειακό απόθεμα, όπως εξηγούσαν από τη ΝΔ, είναι αυτό που συγκεντρώνει η κυβέρνηση αφαιμάζοντας την ελληνική οικονομία, ενώ τα 27,4 δις είναι τα αναξιοποίητα κεφάλαια από το τρίτο δανειακό πρόγραμμα των 86 δις ευρώ που συμφώνησαν οι εταίροι να διαθέσουν στην Ελλάδα. Επομένως, η λύση που προκρίνει ο κ. Μητσοτάκης, είναι η τελευταία. Από την οδό Πειραιώς καλούν την κυβέρνηση να διεκδικήσει αυτό το ποσό και να το αξιοποιήσει, ώστε η έξοδος στις αγορές να γίνει με ασφάλεια και κυρίως με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Προς το παρόν, υπενθυμίζουν, δεν έχει ακουστεί τίποτε από το Μέγαρο Μαξίμου για αυτή την αυτονόητη πρόταση. Και προφανώς, σημειώνουν, ο λόγος είναι διότι η κυβέρνηση είναι, δυστυχώς, θεατής σε μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών, στην οποία δεν έχει λόγο και δεν μπορεί να ασκήσει καμία επιρροή. Υπό τα δεδομένα αυτά ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει να ζητά με μεγάλη ένταση εκλογές, καθώς όπως λέει, η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να εξακολουθήσει να είναι «βιώσιμη» η έξοδος από την εποχή των Μνημονίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: