ΣΑΝ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ:Επανεμφανίστηκε ο Κινέζος «Ουόρεν Μπάφετ», Γκούο Γκουανγκτσάνγκ- Ελέγχει και την ελληνική εταιρεία Folli Follie

Κοινοποίηση:
kinezos

Τυχαίο ότι εμφανίστηκε τώρα;

Επανεμφανίστηκε τη Δευτέρα, αφού είχε εξαφανιστεί επί μία και πλέον εβδομάδα λόγω σύλληψής του από την κινεζική Αστυνομία, ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ (Guo Guangchang), ιδρυτής και μεγαλομέτοχος του πολυσχιδούς ομίλου Fosun, ο οποίος ελέγχει, μεταξύ άλλων, και την ελληνική εταιρεία ειδών κοσμημάτων και αξεσουάρ Folli Follie.

Ο Γκούο εμφανίστηκε συγκεκριμένα στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Fosun International στη Σανγκάη. Η εξαφάνιση του ηλικίας 48 ετών κινέζου μεγιστάνα – είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στην Κίνα – είχε γίνει γνωστή την περασμένη Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου. Ο επονομαζόμενος και «Κινέζος Μπάφετ» είχε να φανεί από την προ-περασμένη Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου.

Αρχικά η εξαφάνιση του Γκούο συνδέθηκε με τις έρευνες που διεξάγουν οι κινεζικές αρχές σε σημαίνοντες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κλάδου της χώρας για να διαπιστώσουν τα αίτια της κατάρρευσης του Χρηματιστηρίου της Σανγκάης το καλοκαίρι. Πολλοί επιχειρηματίες «απάγονται» από την Αστυνομία για ανακρίσεις. Δεν επανεμφανίζονται όλοι καθώς κάποιοι προφυλακίζονται, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που οι συλληφθέντες εξαφανίστηκαν ή αυτοκτόνησαν στο κελί τους

Φωτογραφίες του Γκούο από τη σημερινή εμφάνισή του στο συνέδριο της Fosun:

Η περίπτωση του Γκούο είναι διαφορετική. Όπως διευκρίνισαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι της Fosun, ο επικεφαλής του ομίλου ανακρίθηκε για προσωπικές υποθέσεις του και όχι για υποθέσεις που συνδέονται με τη ζωή του ως επιχειρηματία. Σύμφωνα με το BBC, τα στελέχη της Fosun δεν διευκρίνισαν το αντικείμενο της έρευνας διότι, όπως είπαν, πρόκειται για «ευαίσθητα ζητήματα».

 

Η Fosun εκτός από τη Folli Follie ελέγχει επίσης την αλυσίδα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων Club Med (την εξαγόρασε πρόσφατα αντί 1 δισ. δολαρίων), κατέχει μερίδιο στην καναδική εταιρεία ψυχαγωγίας Cirque du Soleil, έχει υπό την ιδιοκτησία της το κτίριο της τράπεζας Chase Manhattan στη Νέα Υόρκη, ενώ κατέχει επίσης σημαντικά μερίδια σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ασφαλίσεων και των ακινήτων.

 

Ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ και o όμιλος Fosun

 

Η αυτοκρατορία του Γκούο Γκουανγκτσάνγκ εκτείνεται σε όλον τον κόσμο και το περιοδικό Forbes αποτιμά την περιουσία του στα 7 δισ. δολάρια.

 

Ο όμιλος Fosun ελέγχει μεταξύ άλλων την αλυσίδα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων Club Med, κατέχει μερίδιο στην καναδική εταιρεία ψυχαγωγίας Cirque du Soleil, ενώ έχει σημαντικές επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της αγοράς ακινήτων και των ασφαλίσεων.

 

H Fosun είναι ιδιαίτερα γνωστή εταιρεία στην Ελλάδα, πέραν τη μετοχικής της σύνθεσης στη Follie Follie. Έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της σε μεγάλα έργα στον τουρισμό, τις κατασκευές, τις δημόσιες υποδομές ενώ οι Κινέζοι συμμετέχουν και στο επενδυτικό σχήμα που έχει δημιουργηθεί κάτω από την «ομπρέλα» της Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Ενδεχόμενη κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού θα πλήξει καίρια και την Ελλάδα. Η Fosun εμφανιζόταν τον τελευταίο καιρό να ενδιαφέρεται και για την απόκτηση του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank. Πρόσφατα εκπρόσωποί της έχουν συναντηθεί με κυβερνητικού αξιωματούχους καθώς φέρεται να ενδιαφέρονται για αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Η Fosun ενδιαφέρεται για το αεροδρόμιο στο Καστέλι αλλά και για επενδύσεις που θα μπορούσαν να να γίνουν στο χώρο των τουριστικών υποδομών.

Ο όμιλος πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει κεφάλαια ύψους 700 εκατ. ευρώ σε ένα νέο fund για επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: