Μπορεί η Σαουδική Αραβία να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αλλά λόγω της πτώσης των τιμών του μαύρου χρυσού δυσκολεύεται να πληρώσει τους εργαζόμενους στην πετρελαϊκή της βιομηχανία.
Γι’ αυτό και η κυβέρνηση της χώρας κατήρτισε ένα project μισού τρις δολαρίων που ελπίζει ότι θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία της: μια τεράστια πόλη που θα συνδεθεί με την Ιορδανία και την Αίγυπτο και θα τροφοδοτείται πλήρως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τον Οκτώβριο του 2017, ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε σε επενδυτικό συνέδριο στο Ριάντ το project, ονόματι NEOM, που θα χρηματοδοτηθεί από τη Σαουδική Κυβέρνηση και από ιδιώτες επενδυτές.
Η χώρα αρχίζει τώρα να αναθέτει συμβάσεις σε τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες για την οικοδόμηση πέντε παλατιών στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας για τον βασιλιά, τον πρίγκιπα διάδοχο και άλλα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας της χώρας. Τα κτίρια με την παραδοσιακή μαροκινή αρχιτεκτονική θα είναι διακοσμηθούν με ισλαμικά σχέδια και πολύχρωμα κεραμικά πλακάκια. Το συγκρότημα των παλατιών θα περιλαμβάνει μια μαρίνα, ελικοδρόμια και γήπεδο γκολφ.
Η τεράστια πόλη θα έχει έκταση 26.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή 33 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που καταλαμβάνει η Νέα Υόρκη!
Ο μεγαλύτερος στόχος της NEOM είναι να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές πετρελαίου. Η πόλη θα επικεντρωθεί σε ποικίλες βιομηχανίες, όπως της ενέργειας, της βιοτεχνολογίας, των τροφίμων, της παραγωγής προηγμένων υλικών και της ψυχαγωγίας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι Σαουδαραβικές Αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα είναι η πόλη.
Η διεύθυνση του project NEOM ανατέθηκε στον Κλάους Κλάινφελντ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens AG και της Alcoa Inc κι οι Αρχές ελπίζουν ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης, που περιλαμβάνει και την πώληση του 5% του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, θα συγκεντρώσει 300 δισ δολάρια για την οικοδόμηση της πόλης.
Αν ευοδωθούν τα σχέδια, τότε η NEOM μπορεί να γίνει μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο που θα λειτουργούν χωρίς ορυκτά καύσιμα. Στις ΗΠΑ μια απ0ό τις μεγαλύτερες πόλεις που λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι το Μπέρλινγκτον στο Βερμόντ, ενώ κοντά στην κατασκευή ηλεκτρικών δικτύων που λειτουργούν εξολοκλήρου με υδροηλεκτρική και γεωθερμική ενέργεια ισχυρίζονται ότι βρίσκονται πόλεις στη Νορβηγία και την Ισλανδία.
Το πρώτο τμήμα της ΝΕΟΜ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.
Πηγή: iefimerida.gr