Ποιο είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Σχέδιο που θα απαλλάξει τους ιδιοκτήτες από τον βραχνά της εφορίας μελετάει η κυβέρνηση.
Δεν πρόκειται να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ ή τους φόρους που βαραίνουν τα ακίνητα ή ακόμη και να μειώσει δραστικά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάτε να προχωρήσει στη θέσπιση ρύθμισης που θα επιτρέπει σε όσους χρωστούν στην Εφορία να εξοφλούν ή να μειώνουν τις οφειλές με την παραχώρηση της ιδιοκτησίας ακινήτων.
Στο παρελθόν, το 2013, είχε σχηματοποιηθεί και λάβει ακόμα και τη μορφή διάταξης σε φορολογικό νομοσχέδιο, η οποία, όμως, δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή, καθώς κρίθηκε ότι το θέμα δεν είχε μελετηθεί επισταμένα. Τώρα, με τη νέα φοροκαταιγίδα να βρίσκεται στον κοντινό ορίζοντα, την οικονομία να έχει βυθιστεί και πάλι στην ύφεση, τα εισοδήματα να συρρικνώνονται και τη φορολογία των ακινήτων να μένει στο ύψος της (εάν δεν αυξηθεί), η σκέψη για εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο έναντι εξόφλησης φόρων επανέρχεται.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με την εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο προβλέπει τα εξής:
1.Χρήση της δυνατότητας εκχώρησης ακινήτων, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, θα έχουν οι φορολογούμενοι για την απόσβεση φορολογικών οφειλών οι οποίες προέρχονται από φορολογία κατοχής ακινήτων. Θα αφορούν, δηλαδή, μόνο το ΕΕΤΗΔΕ ή ΕΕΤΑ (το γνωστό “χαράτσι”) και τον ΕΝΦΙΑ.
Αυτός ο περιορισμός μελετάται να τεθεί καθώς οι παραπάνω φόροι αφορούν κατά κύριο λόγο την κατοχή ακινήτων και όχι την αποκόμιση εισοδήματος από αυτά.
Για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ αφορά κατά κύριο λόγο την κατοχή ακινήτου και ο ιδιοκτήτης του επιβαρύνεται με αυτόν ακόμα και αν δεν έχει εισόδημα από αυτό, δηλαδή δεν το ιδιοχρησιμοποιεί ή εκμισθώνει. Έτσι, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να εξοφλήσουν με ακίνητα φόρο εισοδήματος, καθώς το εισόδημα αυτό το έχουν εισπράξει. Ωστόσο, υπάρχουν και σκέψεις να μπορούν με ακίνητα να αποπληρωθούν και άλλες κατηγορίες οφειλών, όπως είναι τα φορολογικά πρόστιμα για παραβάσεις και φοροδιαφυγή.
2.Η δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων πρόκειται να δοθεί σε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν και κινδυνεύουν με κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους. Οι φορολογούμενοι που θα θέλουν να κάνουν χρήση της δυνατότητας εκχώρησης θα πρέπει να προσκομίσουν όποια δικαιολογητικά τους ζητηθούν από την Εφορία προκειμένου να αποδείξουν ότι αδυνατούν πραγματικά να εξοφλήσουν τους φόρους τους. Τα δικαιολογητικά αυτά θα είναι, μεταξύ άλλων, αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων, στοιχεία για την είσπραξη τόκων και στοιχεία για το ύψος των δαπανών τους. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δίνεται στην ύπαρξη κενών, μεγάλης ηλικίας και για μεγάλο χρονικό διάστημα ξενοίκιαστων ακινήτων, για τα οποία ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει σημαντικά ποσά ΕΝΦΙΑ.
3.Μεγάλο πρόβλημα είναι ο καθορισμός της αξίας στην οποία ο φορολογούμενος θα μπορεί να εκχωρήσει το ακίνητό του στο Δημόσιο, καθώς από αυτήν θα εξαρτάται και το ποσό του φόρου που θα αποσβένει. Ο δίκαιος τρόπος υπολογισμού είναι να εκχωρείται το ακίνητο στην αντικειμενική του αξία, καθώς με βάση αυτήν την αξία υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Οι αντικειμενικές τιμές πρόκειται να μειωθούν εντός του 2016 και σε αυτήν τη χαμηλότερη βάση μελετάται να οικοδομηθεί και η δυνατότητα εκχώρησης.
Η δυνατότητα της εκχώρησης ακινήτου στο Δημόσιο, σύμφωνα με το capital, δεν αφορά μόνο τη διευκόλυνση του φορολογουμένου που θέλει να εξοφλήσει φόρους τους οποίους αντικειμενικά δεν μπορεί. Σκοπεύει και να εξυπηρετήσει το Δημόσιο, καθώς θα μειωθούν σημαντικά ο χρόνος και τα κόστη για την κατάσχεση και εκποίηση ακινήτων των οφειλετών του Δημοσίου.
Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος δεν μπορεί να αποπληρώσει τις οφειλές του για σημαντικό χρονικό διάστημα,ενεργοποιούνται τα λεγόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις εισοδημάτων και ακινήτων.
financialbox.gr