Οι αξιωματούχοι στέλνουν τα δικά τους μηνύματα και δίνουν ραντεβού για τον Σεπτέμβρη ο οποίος προμηνύεται… θερμός.
Το Σεπτέμβρη αναμένεται να ανοίξει ο φάκελος των υπολοίπων προαπαιτουμένων που εκκρεμούν πριν αρχίσει η β’ αξιολογηση του προγράμματος και ο οποίος περιλαμβάνει τα εργασιακά. Στο τεχνικό μνημόνιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα επεξηγούνται όλα τα προαπαιτούημενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τα οποία περιλαμβάνουν μέτρα για το Ασφαλιστικό, όπως η κατάργηση της συμμετοχής του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση και η σταδιακή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
Οσον αφορά στα εργασιακά, το ΔΝΤ στην έκθεσή του προ ημερών τόνιζε ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, ως ποσοστό του κατακεφαλήν εισοδήματος, είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ, με ότι αυτό μπορεί να προμηνύει για τις πιέσεις που θα ασκηθούν από Σεπτέμβρη, όπως σημειώνεται σε άρθρο.
Ακόμη, αλλαγές έρχονται και στα φορολογικά, στον ΕΝΦΙΑ του 2016 και του 2017.
Την περασμένη Παρασκευή αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο», ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά ζητημάτων, σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει «καμία σημαντική καθυστέρηση» στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που αναφέρονται σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι είναι ακόμα νωρίς για να μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο και ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, προσέθεσε ότι μια σειρά θεμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως π.χ. το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν αρκεί να τεθεί απλώς σε λειτουργία ως τον Σεπτέμβριο, αλλά να οριστεί η διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου. «Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», κατέληξε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Τι θα συζητήσει το σημερινό Eurogroup
Εντωμεταξύ, στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup αναμένεται να τεθεί η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη. Επίσης, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις του στην ευρωζώνη, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για τις προοπτικές της ανάπτυξης και την κατάσταση στις αγορές, στη βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Επιτροπή.