Μιλώντας στην «Κ», λίγο μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο «αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης» της τ/κ Δεξιάς, Σερντάρ Ντενκτάς, αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τον νέο οδικό χάρτη της κοινότητάς του για το μέλλον της Κύπρου.
Ο Σερντάρ Ντενκτάς αναφέρει ότι η απόρριψη των τουρκικών προτάσεων στο Κραν-Μοντανά από τον πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν μια εξέλιξη που τον εξέπληξε. Την ίδια στιγμή, αναφέρεται στα μελλοντικά σχέδια της κοινότητάς του και στις νέες εξελίξεις στο Κυπριακό.
– Από τη σκοπιά σας, τι ακριβώς συνέβη στο Κραν-Μοντανά;
– Η δική μας πλευρά προέβη σε παραχωρήσεις πιο ακραίες από αυτές που θα αποδεχόμουν.
– Αναφέρεστε στην ηγεσία του κ. Ακιντζί;
– Στην ηγεσία του Ακιντζί και στην Τουρκία. Και οι δύο πλευρές μάς εξέπληξαν με τις οπισθοχωρήσεις τους. Για ποιο λόγο η ε/κ πλευρά απέρριψε αυτές τις προτάσεις; Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα.
– Ποια ήταν η εξέλιξη που σας θορύβησε στο Κραν-Μοντανά;
– Το ζήτημα των εγγυήσεων. Δίχως τις εγγυήσεις ή με ένα σύστημα που θα αποδυνάμωνε τις εγγυήσεις, δεν θα έβγαινε ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.
Αυτό το γνώριζε πολύ καλά και ο ίδιος ο Ακιντζί. Την ίδια στιγμή, πρέπει να προσθέσω ότι επίσης δεν προσεγγίσαμε θετικά τις προτάσεις (της τουρκικής πλευράς) στο εδαφικό. Στο ζήτημα των εγγυήσεων εμείς προτείναμε την εφαρμογή των προνοιών του σχεδίου Ανάν.
– Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο, η τουρκική πλευρά αναμένεται να μελετήσει μια σειρά εναλλακτικών σεναρίων. Το σενάριο της προσάρτησης του βόρειου τμήματος του νησιού στην Τουρκία συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα των εναλλακτικών σχεδίων;
– Οχι. Η στάση της τ/κ πλευράς είναι ξεκάθαρη. Τα πολιτικά κόμματα δεν παραιτούνται από το κράτος και δεν αποδέχονται τη μετατροπή (της «ΤΔΒΚ») σε επαρχία της Τουρκίας. Η ίδια η Τουρκία δεν θέτει ένα τέτοιο αίτημα.
– Σε μια περίοδο που αποκλείετε το μοντέλο της Αντιόχειας και εφόσον δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», τι είδους εναλλακτικά σχέδια διαθέτει η τ/κ πλευρά;
– Καταθέσαμε τις προτάσεις μας γραπτώς στον πρόεδρο. Θα ακολουθήσει η εξέταση αυτών των προτάσεων. Το 2003 προκαλέσαμε έκπληξη στους ε/κ και στην παγκόσμια κοινότητα ανοίγοντας τις πύλες (τα οδοφράγματα).
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σήμερα. Εχουμε προτάσεις που θα προκαλέσουν έκπληξη στην ε/κ πλευρά και στη διεθνή κοινότητα.
– Μιλάμε για βήματα εντυπωσιασμού που συμπεριλαμβάνουν το εδαφικό, τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις;
– Ας έρθει η κατάλληλη στιγμή και θα τις ανακοινώσουμε. Πρόκειται για μια απόφαση που θα ληφθεί από ολόκληρη την τ/κ πλευρά.
– Πιστεύετε ότι θα λάβουν χώρα διεργασίες για την επιστροφή των δύο πλευρών στις συνομιλίες;
– Πιστεύω ότι θα μας υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα.
– Μέσα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αναζήτησης ενδέχεται να εστιάσουμε σταδιακά στο μοντέλο του Γιβραλτάρ;
– Οντως, συζητείται αυτό το μοντέλο. Θα μπορούσαμε να υπογράψουμε συμφωνίες με την Τουρκία για την άμυνα και την εκπροσώπηση στο εξωτερικό. Επίσης, θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
– Θα ολοκληρώσω τη συνέντευξή μας ζητώντας τις απόψεις σας για το ζήτημα του φυσικού αερίου.
– Αν συνεχίσουμε την πορεία μας με αυτή τη νοοτροπία, την επόμενη περίοδο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα κρίση. Είχα προτείνει στον κ. Ακιντζί το εξής: Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος με τον οποίο θα δημιουργηθεί μια δικοινοτική επιτροπή.
Διαφορετικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθώς βολτάρουν τα τουρκικά πλοία στην περιοχή, θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να συγκρουστούν με τα άλλα καράβια.
– Θα μπορούσε η Τουρκία να τοποθετήσει άμεσα στην περιοχή μια δική της πλατφόρμα;
– Όντως, υπάρχει & αυτό το ενδεχόμενο.
veteranos.gr