Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν από τη διοίκηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων «Έλενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα» οι δύο γιατροί, γυναικολόγοι- μαιευτήρες, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα επ’ αυτοφώρω για παθητική δωροδοκία, από αστυνομικούς του Σώματος Εσωτερικών Υποθέσεων με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη σε μία λακωνική ανακοίνωση, παρόλο που για τον ένα από τους δύο οι αρχές τήρησαν σιγή ασυρμάτου, επιλέγοντας αρχικά να αποκρύψουν ότι υπήρξε συμβάν παθητικής δωροδοκίας γιατρού στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».
Τα δύο θλιβερά περιστατικά, με τις επ’ αυτοφώρω συλλήψεις των γυναικολόγων μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα, κυριάρχησαν στην καθημερινότητα των δύο ιδρυμάτων από την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη οπότε και έγιναν γνωστά σε πρώτη φάση ανάμεσα στους εργαζόμενους. Σημειώνεται πως επίσημη ανακοίνωση από την Ελληνική Αστυνομία δόθηκε στη δημοσιότητα την παραμονή των Χριστουγέννων, και μόνο για το ένα συμβάν. Αφορούσε 65χρονο γυναικολόγο στο «Έλενα Βενιζέλου» ο οποίος συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα ποσού 400 ευρώ για χειρουργική επέμβαση.
Νοσοκομειακές πηγές επιχειρώντας να εξηγήσουν την επιλεκτική ανακοίνωση για τη σύλληψη του ενός εκ των δύο γιατρών αναφέρθηκαν στις φιλοκυβερνητικές απόψεις που εκφράζονταν συχνά πυκνά από τον γιατρό η σύλληψη του οποίου αποσιωπήθηκε στις ανακοινώσεις της αστυνομίας. Ο ίδιος γιατρός φέρεται να ανήκει στο περιβάλλον της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Σημείωναν δε με νόημα ότι η σύζυγος του γιατρού που συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» την περασμένη Τετάρτη, εργάζεται στη Βουλή από το 2015.
Οι δύο γιατροί οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και αναμένεται να δικαστούν τον επόμενο μήνα.
Η πειθαρχική διαδικασία
Η δωροληψία των γιατρών δημοσίου νοσοκομείου, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που επιβάλλει η δικαιοσύνη, συνεπάγεται και πειθαρχικές κυρώσεις από τα αρμόδια όργανα της Υγειονομικής Περιφέρειας και του υπουργείου Υγείας.
Η διαθεσιμότητα των δύο γυναικολόγων την οποία αποφάσισε η διοίκηση των δύο νοσοκομείων είναι μέρος της πειθαρχικής διαδικασίας για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως θα βρίσκονται εκτός νοσοκομείου και εργασίας μέχρι να συζητηθεί η υπόθεσή τους στο πειθαρχικό όργανο. Χρονικά δεν είναι γνωστό πόσο διάστημα θα απαιτηθεί μέχρι να συνεδριάσει το πειθαρχικό συμβούλιο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας που είναι αρμόδιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα η ρητή εντολή του υπουργείου Υγείας ήταν πως στις περιπτώσεις παθητικής δωροδοκίας με προσημειωμένα χαρτονομίσματα οι γιατροί του ΕΣΥ θα περνούν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο σύστημα υγείας.