Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
Βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης είναι το προσφυγικό. Αναμένονται ανακοινώσεις
Παράλληλα, θα συζητηθεί και η στρατηγική με την οποία θα καθίσει ο Πρωθυπουργός στο τραπέζι της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτός από το διπλωματικό πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει απο τους αρχηγούς να υπάρχει ενα ήπιο κλίμα στη χωρα, να μην οξύνονται δηλαδή οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αιχμή το προσγυγικό. Στόχος του είναιο να υπάρξει συνεννόηση επί των πραγματικών αναγκών για τη διαχείριση του προσφυγικού και να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, από τους δημάρχους και τους τοπικούς φορείς.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό το διπλωματικό σχέδιο που έχει η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις μονομερείς ενέργειες, κάποιων χωρών. Από το Μαξίμου αναφέρουν ότι οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής είναι να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενεργειες, ενώ θα τονιστεί ότι αν δεν αρχίσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η κυβέρνηση μελετά όλα τα διπλωματικά μέσα, ακόμη και την προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για το αν μας βοηθά ή όχι το να πάει η Ελλάδα στην διακυβερνητική συνάντηση στη Σμύρνη στις 8 Μαρτίου, η οποία για την Τουρκία είναι πολύ σημαντικη. τελικώς στην κυβέρνηση εκτίμησαν ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να προσέλθει ο Αλέξης Τσίπρας.
Το μεγάλο πρόβλημα, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, στη διαχείριση του προσφυγικού, είναι ότι οι πρόσφυγες δεν θέλουν να φιλοξενηθούν στις δομές, αλλά θα θέλουν να πάνε στην Ειδομένη με την προοπτική να περάσουν τα σύνορα. Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει διαχείριση του προβλήματος στην Ειδομένη, ενώ δεν θέλουν να δημιουργηθεί camp στην περιοχή.
Στο Μαξίμου αξιολογούν θετικά τα γερμανικά δημοσιεύματα που δείχνουν ότι η Γερμανία «μαλακώνει» στη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, πράγμα που μας βοηθά να διαχειριστούμε την κατάσταση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην θέλει να συνδέσει την αξιολόγηση με το προφυγικό, αν και οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν σήμερα στα εν λόγω δημοσιεύματα τα οποία, όπως εκτιμούν, δείχνουν ότι υπάρχει μια διάθεση στην της γερμανική κυβέρνηση να χαλαρώσει κάποιους όρους.
Τι μούρη είναι αυτή σαν βοϊδομούσχαρο! Κόψτε φάτσα πρωθυπουργού που θα μας έσωζε. Ρε καλύτερα να βάζαμε τον Κατέλη ή τον Αχ Κούλα. Αυτός φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι μπούφος απο χιλιόμετρα.