Γεννήθηκαν σε καθεστώς αβεβαιότητας και φόβου.
Η ζωή δίδυμων σιαμαίων στη Γάζα, που ήρθαν στον κόσμο το Σάββατο, διατρέχει κίνδυνο εάν δεν μεταφερθούν στο εξωτερικό. Η υπόθεση, η οποία κρατά σε αγωνία την οικογένεια των νεογνών, δεν είναι απλή αφού οι γιατροί στην περιοχή δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Τα δίδυμα είναι ενωμένα στην κοιλιά και τη λεκάνη, ενώ διαθέτουν χωριστούς πνεύμονες και κεφάλι. Το ένα όμως νεογέννητο εμφανίζεται πιο αδύναμο από το άλλο.
Μοιράζονται, ακόμη, ένα πόδι, οι καρδιές τους όμως είναι χωριστές. Οι πιθανότητες να ζήσουν σιαμαία μειώνονται όταν δεν έχουν διαφορετικά βασικά όργανα.
Η μεταφορά εκτός Γάζας φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο για το ένα από τα δύο βρέφη που υποφέρει.
Το στρατιωτικό σώμα του Ισραήλ που είναι υπεύθυνο για την πρόσβαση από και προς τη Γάζα, δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν έλαβε κάποιο αίτημα για μεταφορά σιαμαίων από την περιοχή.
Οι γιατροί, πάντως, τονίζουν ότι οι χώρες που βρίσκονται στις επιλογές για θεραπεία των νεογέννητων είναι το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ή η Σαουδική Αραβία.
Ανάλογη υπόθεση είχε εκτυλιχθεί το 2016 στη Γάζα, όμως τα σιαμαία τότε στάθηκαν άτυχα αφού έχασαν τη μάχη με τη ζωή.
Η Λωρίδα της Γάζας από το 2006 είναι αποκλεισμένη τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Αίγυπτο, γεγονός που έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της.
Πριν από δύο μήνες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την άρση του ισραηλινού και αιγυπτιακού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία πλήττεται «από μια από τις πιο δραματικές ανθρωπιστικές κρίσεις».
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, τον Ιούλιο, με τίτλο «Γάζα, δέκα χρόνια μετά» όλοι οι βασικοί δείκτες που είχαν αναφερθεί σε προηγούμενη έκθεση του οργανισμού (του 2012) -εισόδημα, υγεία, εκπαίδευση, πρόσβαση σε ηλεκτροδότηση- έχουν επιδεινωθεί.
Όπως επισήμανε ο ΟΗΕ, το κατά κεφαλή εισόδημα στη Γάζα έχει μειωθεί κι άλλο, ενώ η μόνη πηγή πόσιμου νερού στην περιοχή προβλέπεται να έχει στερέψει εντελώς έως το 2020.
Η Λωρίδα της Γάζας είναι ένα κομμάτι γης, μήκους μικρότερου των 40 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων, μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου. Με δύο εκατομμύρια κατοίκους, περίπου, θεωρείται μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου.
Ολα τα τερατομορφα στην Μεση ανατολη γεννιουνται …; ουφααα.. πεταμα στα σκουπιδια θελουν