Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τελικώς Δήμοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που επλήγησαν βάναυσα από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε την περιοχή το περασμένο Σαββαοτοκύριακο.
Πρόκειται για τους τους Δήμους Μύκης, Τοπείρου, τα Τενάγη, τη Σαμοθράκη, τους Δήμους Αρριανών, Μαρώνειας και Σαπών όπου κινδύνευσαν κάτοικοι και ζωικό κεφάλαιο, πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκαν περιουσίες, δεκάδες στρέμματα γης παραδόθηκαν στο νερό ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο.
Στο «πόδι» οι Υπηρεσίες
“Σε σχέση με την ένταση των φαινομένων πιστεύω ότι έγινε μια τεράστια προσπάθεια” εξηγεί ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργο Παυλίδης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως μόνο στην Ξάνθη από την Παρασκευή μέχρι και το Σάββατο το βράδυ έπεσαν 155 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο.
“Αντιλαμβάνεστε για τι ποσότητες νερού μιλάμε. Είναι το 30% της ετήσιας βροχόπτωσης. Την ίδια στιγμή στην ορεινή περιοχή είχαμε χιονοπτώσεις και θυελλώδεις βόρειους ανέμους και το χιόνι συσσωρεύτηκε σε ορισμένα σημεία στα 4 και 6 μέτρα. Δεν μπορούσαν τα μηχανήματα να διορθώσουν το πρόβλημα και χρειάζονταν 3 και 4 μηχανήματα”
προσθέτει ο κ. Περιφερειάρχης, τονίζοντας πως σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην Ξάνθη, τη Ροδόπη, την Καβάλα αλλά και το Νευροκόπι ενώ σημαντικά προβλήματα παρατηρήθηκαν στη Σαμοθράκη.
“Στη Δράμα την Τρίτη το βράδυ στην ορεινή περιοχή ελευθερώσαμε έναν βοσκό σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ που είχε εγκλωβιστεί. Αντιμετωπίστηκαν όλα τα φαινόμενα και είχαμε ένα τρομερό πρόβλημα με τις πτώσεις των δένδρων και δη πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ” επισημαίνει ο κ. Παυλίδης, ο οποίος ωστόσο παρουσιάζεται ικανοποιημένος από τα ανακλαστικά των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Στρατό που συνέδραμε τις προσπάθειες τόσο για τον καθαρισμό των δρόμων όσο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία.
Ήδη η Περιφέρεια έστειλε,σύμφωνα με το ThrakiToday, Γεωλόγους στη Σαμοθράκη και τη Θάσο να εξετάσουν τις ρωγμές και τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, ώστε να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Στο «περίμενε» για χειριστές
Όπως είναι γνωστό η Περιφέρεια ΑΜΘ αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης προσωπικού με την ειδικότητα του χειριστή για την αξιοποίηση των μηχανημάτων που διαθέτει
και προς αυτή την κατεύθυνση πριν από 3 περίπου μήνες, όπως εξηγεί ο κ. Παυλίδης, κατατέθηκε αίτημα ώστε να δοθεί η έγκριση για την πρόσληψη 20 χειριστών,
με την Περιφέρεια φυσικά να αναλαμβάνει το κόστος για κάτι τέτοιο, αίτημα ωστόσο το οποιό μέχρι και σήμερα δεν έχει ικανοποιηθεί.