Σε ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ o ΕΡΝΤΟΓΑΝ! Γιατί φοβάται την κρίση με το Κατάρ- Με ποιούς μίλησε στο τηλέφωνο

Κοινοποίηση:
ερντογαν

Τον ύπνο του έχει χάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την εκστρατεία απομόνωσης του Κατάρ.

Αυτό αποκαλύπτουν τόσο Τούρκοι αξιωματούχοι που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αλλά φαίνεται από το τηλεφώνημα που έκανε στο νέο του «σύμμαχο» το Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και στη συνέχεια στους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ σε μια προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά που απειλεί να κάψει και τον ίδιο.

Η απομόνωση του Κατάρ με αφορμή τη στήριξη τη τρομοκρατίας και τους δεσμούς που επιχειρεί να αναπτύξει με το Ιράν έχουν προκαλέσει πανικό στην Τουρκία καθότι αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο της στην περιοχή και φοβάται ότι ίσως είναι ο επόμενος στόχος.

Η τουρκική οικονομία βασίζεται στο Κατάρ με τους Τούρκους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κατασκευών να θέλουν να βάλουν το πόδι τους στο Κατάρ. Την ίδια στιγμή το καταριανό χρήμα έχει βοηθήσει την τουρκική οικονομία να παραμείνει ζωντανή βοηθώντας στην χρηματοδότηση των σουνιτικών ομάδων στη Συρία που έχουν τη στήριξη της Άγκυρας βοηθώντας τη να διατηρήσει την γεωστρατηγική της θέση.

Σύμφωνα πάντως με πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της στην Άγκυρα βλέπουν παραλληλισμούς με την εκδίωξη του Μόρσι στην Αίγυπτο με αυτό που συμβαίνει τώρα στο Κατάρ. Το βλέπουν σαν μία συντονισμένη επίθεση από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των συμμάχων τους. Ο Ερντογάν έχει επιτεθεί πολλές φορές εναντίον του σημερινού προέδρου της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι τον οποίο θεωρεί ότι διαφέρει από τους Τούρκους στρατηγούς που προσπάθησαν να τον ρίξουν στο πραξικόπημα. Αν και κατηγορεί ως υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Γκιουλέν ο Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα μπορούσε να δράσει χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ και ότι μπορεί να γίνει νέα απόπειρα αφού έγινε τώρα η αρχή με το Κατάρ.

Εξάλλου ο εμίρης σύμφωνα με τον ίδιο τον Ερντογάν ήταν ο πρώτος ηγέτης που του τηλεφώνησε τη βραδιά του πραξικοπήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του προσέφερε αεροπλάνο, προστασία και άσυλο. Την ίδια στιγμή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που πρωτοστατούν στην απομόνωση του Κατάρ έχουν κατηγορηθεί από την Τουρκία ότι έστειλαν χρήματα σε οπαδούς του Γκιουλέν πριν το πραξικόπημα. Οι κατηγορίες βασίζονται σε χακαρισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πρέσβη των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον Γιούσεφ Αλ Όταιμπα.

Τα φίδια ζώνουν τον Ερντογάν και αναζητεί συμμάχους σε μία γειτονιά όπου με ευθύνη του έχει μόνο εχθρούς. Οι Κούρδοι της Συρίας (YPG), σύμφωνα με το SKY News, βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Ράκα και οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την Τουρκία. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τον χάρτη για να συνειδητοποιήσει αυτό που γνωρίζει ο Πρόεδρος της Τουρκίας: Δεν έχει ούτε ένα φίλο στην περιοχή.

Αυτή η συντονισμένη κίνηση συνιστά τη δραματική κλιμάκωση μιας υποβόσκουσας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα, και προσθέτει κατηγορίες ότι η Ντόχα υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν. Γεγονός είναι ένα η απομόνωση θα φέρει το Κατάρ πιο κοντά στο Ιράν με ότι συνεπάγεται αυτό.

Γεγονός είναι πάντως πως πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση από τη δημιουργία, το 1981, του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ).

Δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι η κίνηση αυτή έρχεται δεκαπέντε ημέρες μετά το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή, ο οποίος κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να κινητοποιηθούν εναντίον του εξτρεμισμού. Από το Σίδνεϊ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον κάλεσε τις χώρες του Κόλπου να παραμείνουν ενωμένες, εκτιμώντας πάντως ότι η κρίση αυτή δεν θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια μάχη εναντίον «της τρομοκρατίας». Οι ΗΠΑ εξάλλου βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς από τη μία διαθέτουν βάσεις στο Κατάρ από τις οποίες γίνονται οι επιχειρήσεις κατά των εξτρεμιστών και από την άλλη υπογράφουν συμβόλαια μαμούθ με τη Σαουδική Αραβία η οποία θέλει με τη σειρά της να διώξει από πάνω της το στίγμα ότι και εκείνη υποθάλπει στην τρομοκρατία. Η επερχόμενη ήττα των τζιχαντιστών θα δημιουργούσε μύρια προβλήματα στον οίκο των Σαούδ, οι οποίοι έσπευσαν να υποσχεθούν και μυθικά συμβόλαια στην Ουάσιγκτον. Συνολικά 300 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που έχει ανάγκη η Αμερική αν και υπερδύναμη τα έχει ανάγκη.

Όλα αυτά ενώ είναι κοινό μυστικό ότι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη δημιουργία του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Στην πραγματικότητα πλήρωναν η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και εκτελούσε τις εντολές ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λάμβανε -ίσως και να τα εισπράττει ακόμα- 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Το τηλέφωνο όχι μία αλλά τέσσερις φορές σήκωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την κρίση με το Κατάρ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ αραβικών χωρών και του Κατάρ, σύμφωνα με προεδρικές πηγές στην Άγκυρα.

«Η σημασία της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης, υπογραμμίστηκε στις συνομιλίες, όπως επίσης και η σημασία επικέντρωσης των προσπαθειών στην διπλωματία και τον διάλογο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, αλλά και το Μπαχρέιν επιδείνωσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, προκαλώντας ένα σημαντικό διπλωματικό ρήγμα στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των ισχυρότερων αραβικών χωρών, στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Η Τουρκία από την πλευρά της, διατηρεί καλές σχέσεις με το Κατάρ, αλλά και με αρκετές αραβικές χώρες της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Κόλπου, ενώ αξιοποιεί την κατάσταση της έντασης που προκλήθηκε διπλωματικά, προκειμένου ν” αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: