Σε ποιες χώρες η επόμενη χρονιά δεν θα είναι το 2018

Κοινοποίηση:
690_7940c4aa-19a9-40de-989c-bbe8631bbc46

Τι χρονιά θα έχουμε σε μερικές ημέρες; Το ερώτημα ακούγεται απλό, αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, καθώς όλα είναι σχετικά…

Όλοι οι άνθρωποι δημιούργησαν ημερολόγια για να μετρούν την πορεία του χρόνου, ωστόσο με διαφορετικές αφετηρίες, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που όποιος συνειδητοποιήσει ποια χρονιά έρχεται σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη θα αντιληφθεί ότι …υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί …κόσμοι.

Πολλά ημερολόγια μετρούν ήδη χιλιετηρίδες, άλλα όμως βρίσκονται μόλις στις πρώτες δεκαετίες τους!

Έτσι, λοιπόν, η επόμενη χρονιά (σημ: δεν αλλάζει για όλες τις χώρες το έτος την 1η Ιανουαρίου), θα είναι το:

Έτος 2561 στην Ταϊλάνδη, καθώς η χρονολογία ξεκινά από τότε που ο Βούδας έφτασε σε νιρβάνα.

Έτος 2011 στην Αιθιοπία, καθώς βάσει του αλεξανδρινού ημερολογίου που χρησιμοποιείται, υπάρχουν 13 μήνες κι όχι 12 και παράλληλα η ημέρα ξεκινά την ανατολή του ηλίου και όχι τα μεσάνυχτα.

Έτος 5578 στο Ισραήλ, καθώς το εβραϊκό ημερολόγιο ξεκίνησε με την πρώτη νέα σελήνη, το 3761 π.Χ.

Έτος 1439 στο Πακιστάν, όπου η χρονολόγηση ξεκινά από την Εγίρα, την υποχρεωτική μετακίνηση του προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα.

Έτος 1396 σε Ιράν και Αφγανιστάν, που ακολουθούν το περσικό ημερολόγιο, δηλαδή ένα ηλιακό ημερολόγιο, στο οποίο το έτος αρχίζει από την εαρινή ισημερία.
Έτος 1939 στην Ινδία, όπου η χρονολόγηση ξεκινά από την έναρξη της εποχής Saka, δηλαδή την εαρινή ισημερία του 79 μ.Χ

Έτος 30 στην Ιαπωνία, καθώς η παραδοσιακή χρονολόγηση στην χώρα ξεκινά με την ενθρόνιση του κάθε αυτοκράτορα. Από το 1989 έχει ξεκινήσει η εποχή του Ακιχίτο, η οποία του χρόνου θα διανύσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 30ο έτος της.

κινεζικη πρωτοχρονια

Έτος 4716 στην Κίνα. Το κινέζικο ημερολόγιο είναι ένα σεληνιακό ημερολόγιο, που ακολουθούν και άλλες χώρες στην Ασία, όπως οι Καμπότζη, Βιετνάμ και Μογγολία. Ξεκίνησε από τον αυτοκράτορα Χουανγκ Ντι, που ανέβηκε στον θρόνο το 2637 π.Χ. και βασίζεται στους αστρονομικούς κύκλους του Δία, ο οποίος μέσα σε 60 χρόνια πραγματοποιεί 5 κύκλους γύρω από τον Ήλιο.

Έτος 107 στη Βόρεια Κορέα, όπου τα τελευταία και 20 χρόνια χρησιμοποιείται το ημερολόγιο Juche, η χρονολόγηση στο οποίο ξεκινά το 1912, έτος γεννήσεως του Κιμ Ιλ-Σονγκ, ιδρυτή του κράτους και παππού του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Στην Ρωσία το επόμενο έτος θα είναι το 2018, ωστόσο η χρονιά θα «μπει» στις 13 Ιανουαρίου, καθώς η χώρα ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: