Η άνοδος των τιμών παραγωγού του γάλακτος στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης στη διάρκεια των τελευταίων μηνών είναι μία ευχάριστη νότα για τους έλληνες κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.
Αντιθέτως είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη για τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες από την αρχή του χρόνου ταλαιπωρούνται από την αιφνίδια πτώση της ζήτησης.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προιόντων (ΣΕΒΓΑΠ) Χρήστος Αποστολόπουλος απέδωσε την άνοδο των ευρωπαϊκών τιμών σε δύο λόγους: πρώτον, στην επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, για τα κλιματολογικά δεδομένα της Βόρειας Ευρώπης, εφέτος, γεγονός που περιόρισε τις αποδόσεις των ζώων και δεύτερον, στην ακατανόητη όπως την χαρακτήρισε αύξηση των τιμών και κατά συνέπεια της ζήτησης της κρέμας γάλακτος, με αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερες ποσότητες να οδηγούνται στην συγκεκριμένη αγορά.
Η άνοδος, λοιπόν, των ευρωπαικών τιμών είχε ως αποτέλεσμα την πίεση προς τα πάνω και των ελληνικών τιμών. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 2 με 3 λεπτά το κιλό.
Αυτή η εξέλιξη δεν είναι καθόλου θετική για τις γαλακτοβιομηχανίες δεδομένου ότι από τις αρχές του 2017 οι πωλήσεις στην συνολική αγορά του γάλακτος σημειώνουν πτώση, υψηλή στο πρώτο τρίμηνο του έτους και με χαμηλότερους ρυθμούς στη συνέχεια.
Σύμφωνα στοιχεία που αφορούν στους πρώτους επτά μήνες του 2017 η συνολική αγορά του γάλακτος έχασε το 3,5% του όγκου των πωλήσεων έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2016 και το 5,7% της αξίας των πωλήσεων της, αλλά η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, όπου ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε κατά 5,7% και η αξία τους κατά 8,5%.
Ισχυρή κάμψη καταγράφεται στην κατηγορία του παστεριωμένου γάλακτος στον κλάδος των σούπερ μάρκετ, όπου ο όγκος του μειώθηκε κατά 7,1% και η αξία των πωλήσεων κατά 11%.