Με απειλές ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας 2019-20, επιχειρεί για απαντήσει η κυβέρνηση στο μέτωπο των δανειστών. Επιμένει η Αθήνα για «καθαρή λύση» που θα βγάζει τη χώρα στις αγορές και ζητά πολιτική συναίνεση.
Σε κλίμα έντονου προβληματισμού και αγωνίας για τις διεργασίες που εξελίσσονται σε παρασκήνιο και προσκήνιο σχετικά μεταξύ των δανειστών για το ελληνικό ζήτημα, ενόψει του eurogroup της 15ης Ιουνίου συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ηγετικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος συζήτησε όλα τα πιθανά σενάρια, σχετικά με την πρόταση που θα δοθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Και παρά τον τόνο αισιοδοξίας, που εξέπεμψε η Κουμουνδούρου, αλλά και την επιμονή σε μία «σκληρή» θέση, περί «αποδοχής μόνο μίας συνολικής λύσης», ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για το πώς θα αντιμετωπίσει τα χειρότερα ενδεχόμενα. Να προταθεί δηλαδή ξανά στην ελληνική πλευρά το σχέδιο, που παρουσίασε στο eurogroup της 22ας Μαΐου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με ελάχιστες παραλλαγές ίσως, αλλά με την ίδια ουσία. Η αίσθηση αυτή, περί επιμονής των δανειστών στην πρόταση Σόιμπλε ενισχύθηκε μετά την χθεσινή παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ, που έδειξε ότι το ΔΝΤ είναι στην ίδια γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, κάτι που αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας, προηγήθηκε μίνι σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, ώστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που προέδρευσε του κομματικού οργάνου, να έχει πλήρη εικόνα για τις κινήσεις όλων των πλευρών και τα περιθώρια εντός των οποίων κινείται, ρεαλιστικά, η κυβέρνηση.
Η πολιτική γραμματεία επανέλαβε τη θέση ότι “μία διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή”.
Σςε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι διεκδικεί “καθαρή λύση για το χρέος που θα αποκαθιστά το συντομότερο δυνατό την πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος”.
Οι “κομματικοί” του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να απειλούν τους δανειστές ότι “στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση”!
Ταυτόχρονα από τη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η πρόσκληση που έχει απευθύνει το Μαξίμου για πολιτική συναίνεση, χωρίς όμως να περιγράφει καμία σχετική πρωτοβουλία.
Στην πολιτική γραμματεία εκφράστηκε η άποψη και πιθανόν να αποτελέσει και την κύρια γραμμή στη διαπραγμάτευση, πως εάν δεν προκύψει μία θετική λύση στο eurogroup της μεθεπόμενης Πέμπτης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τότε ο πρωθυπουργός να οδηγήσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου, σε μία ύστατη και απέλπιδα προσπάθεια να δοθεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε αναλυτικά για την πορεία του κυβερνητικού έργου, τις μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, καθώς και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Η ΠΓ κατέληξε στα εξής :
1. Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν δείγμα αλλαγής σελίδας για τη χώρα και κινούνται στον αντίποδα της καταστροφολογίας που συντηρούν η αντιπολίτευση και τα συστημικά ΜΜΕ. Ταυτόχρονα η αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 220.000 κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , με ενίσχυση μάλιστα των θέσεων πλήρους απασχόλησης αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμη κίνητρο για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, ώστε να υπηρετηθούν οι στόχοι για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.
2. Η ευκαιρία που δημιουργείται από το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για οριστική υπέρβαση της κρίσης, δεν πρέπει να χαθεί.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων, τώρα είναι η σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Αποτελεί ηθική και νομική τους υποχρέωση να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εμπέδωση της σταθερότητας, δυναμική και μη αντιστρέψιμη ανάκαμψη και για έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό, με βιώσιμούς όρους για τη χώρα μας.
3. Οι πρόσφατες δηλώσεις από την πλευρά της Διοίκησης του ΔΝΤ που επιχειρούν να προεξοφλήσουν την μετάθεση των αποφάσεων, τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης. Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό, ότι το ΔΝΤ, όσο κι αν θέλει να πείσει για το αντίθετο, απαιτεί μόνο την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» λιτότητας, ενώ υποχωρεί άτακτα κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια θέση που αν διατηρηθεί ως το τέλος, θα επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του.
4. Ανεξάρτητα από τη στάση του ΔΝΤ, η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει για την Ευρώπη.
Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και το ίδιο περιμένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή.
Οι εταίροι μας πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και ιδιαίτερα η Γερμανική πλευρά, από την οποία αναμένουμε αντί για κλιμάκωση αντιπαράθεσης, με διαρροές και λεκτικές προκλήσεις, να συμβάλει εποικοδομητικά για μια λύση οριστικής υπέρβασης της ελληνικής κρίσης.
5. Στηρίζουμε τις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για μια καθαρή λύση για το χρέος που θα αποκαθιστά το συντομότερο δυνατό την πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.
Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση.
6. Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους, όπως και για την ευθύνη των εταίρων μας να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα.