Καθώς η Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Άγκυρα ζήτησε από μια εκπαιδευτικό να προσκομίσει εκ νέου τα έγγραφα των σπουδών της, ο επικεφαλής του αρμόδιου γραφείου, μετά από προσεκτική εξέταση παρατήρησε ότι το πτυχίο της γυναίκας ήταν πλαστό. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Habertürk, η εκπαιδευτικός, της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα, παρουσίασε πλαστό πτυχίο από το τμήμα Επικοινωνίας του πανεπιστημίου της Άγκυρας και εργαζόταν επί 19 χρόνια σε σχολεία.
Μετά την ανακάλυψη της απάτης, η «καθηγήτρια» ομολόγησε ότι το πλαστό πτυχίο της το έδωσε πριν 19 χρόνια ένας άνδρας με το όνομα Ιρφάν στην συνοικία Σινκάν της Άγκυρας. Στην κατάθεσή της η γυναίκα ανέφερε: «Άρχισα να διδάσκω ως καθηγήτρια στο Ερζερούμ. Αν μπορούσα να συμπληρώσω 20 χρόνια διδασκαλίας θα είχα το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθώ. Λυπάμαι και έχω μετανιώσει. Δεν έβλαψα το κράτος. Δούλεψα πολύ σκληρά. Ποτέ δεν έστειλα ιατρική γνωμάτευση για να κάνω διακοπές. Το βιογραφικό μου είναι γεμάτο επιτυχίες. Τι θα απογίνουν τα 19 χρόνια προσπαθειών;».
Το παράδοξο είναι ότι ο σύζυγος της γυναίκας, που είναι και αυτός εκπαιδευτικός, δεν γνώριζε για το πλαστό πτυχίο της συζύγου του ενώ το 2005 ο πρόεδρος Ερντογάν, που εκείνη την περίοδο ήταν πρωθυπουργός, της είχε απονείμει βραβείο ως εξαιρετικής εκπαιδευτικού! Αλλά και το 1997 ο κυβερνήτης του Ερζερούμ την είχε επίσης βραβεύσει.
Ο εισαγγελέας έχει προτείνει την φυλάκιση της γυναίκας από 2 μέχρι 7 έτη για απάτη και από 2 μέχρι 5 έτη για πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων. Αν το δικαστήριο την κρίνει ένοχη, θα πρέπει να επιστρέψει τους μισθούς της με τόκο.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε να ερευνηθούν οι τίτλοι σπουδών των εκπαιδευτικών και μέχρι σήμερα απολύθηκαν 153 καθηγητές που κατηγορήθηκαν ως κάτοχοι πλαστών πτυχίων.