Αν δεν μας έρθει και άλλο μνημόνιο…
Αν σε πιάσει ένα κακό, λέγανε οι παλαιότεροι, δύσκολα ξεφεύγεις!! Αυτό συμβαίνει και με την ελληνική οικονομία και ακόμα και αν δεν μας αρέσει, θα πρέπει να το «λουστούμε»!
Αναφορικά με τη ύφεση, σύμφωνα με τις εξαμηνίες προβλέψεις που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, δύο ακόμα χρόνια αναμένεται να παραμείνει βυθισμένη στην ύφεση η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ο οργανισμός προβλέπει ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει στο 1,4% για φέτος και το 1,2% για το 2016. Τον Ιούνιο ο οργανισμός προέβλεπε ότι φέτος θα υπάρξει ανάπτυξη 0,1% και 2,3% για το επόμενο έτος.
Όσον αφορά το χρέος σύμφωνα με τους αναλυτές του ΟΟΣΑ φέτος θα φτάσει το 190% και το 2016 θα φτάσει το 200% (τον Ιούνιο οι αντίστοιχες προβλέψεις μιλούσαν για 187,9% το 2015 και 187,6% το 2016).
Για την ανεργία τέλος ο ΟΟΣΑ «βλέπει» να φτάνει το 25,2% φέτος (ενώ τον Ιούνιο η πρόβλεψη ήταν για 25,7%) για να μειωθεί στο 24,8% το 2016 (24,7% η πρόβλεψη του Ιουνίου).
Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι αρνητικός (-0,9%) φέτος, για να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016 και το 2017 (0,7% και 0,5%, αντίστοιχα).
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,3% του ΑΕΠ φέτος από 3,6% πέρυσι και να αυξηθεί στο 7,7% το 2016 (σ.σ.: στο έλλειμμα λαμβάνεται υπόψη και η πρόβλεψη για την κρατική στήριξη στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών), για να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να καταγράψει έλλειμμα -0,3% του ΑΕΠ φέτος και πλεόνασμα το 2016 και το 2017 (1,2% και 1,9%, αντίστοιχα).
«Ενώ η ανάπτυξη έχει κρίσιμη σημασία για τη μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι καθοριστική για τον περιορισμό του χρέους και τη διασφάλιση ομαλής χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει η έκθεση.
«Η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είναι αναγκαίο στοιχείο της προσπάθειας αυτής. Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα διευκόλυνε τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς και θα άνοιγε έτσι τον δρόμο για την ανάπτυξη. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση θα μείωναν το ρυθμιστικό βάτος και θα αύξαναν την ικανότητα των κοινωνικών προγραμμάτων να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους», τονίζει ο ΟΟΣΑ.