Σκουπιδιάρης μάζεψε 25.000 βιβλία από τα σκουπίδια και έφτιαξε για τα φτωχά παιδιά…!!! (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
σκουπιδιαρης

Για πάνω από 20 χρόνια, ένας οδηγός σκουπιδιάρικου στην πρωτεύουσα της Κολομβίας έδινε μια δεύτερη ζωή στα βιβλία που είχαν πετάξει στα σκουπίδια.

Σήμερα τον αποκαλούν «ο αφέντης των βιβλίων». Στα κρύα πρωινά της Μπογκοτά μάζευε χιλιάδες βιβλία, σε όλους τους δρόμους, και έκανε το σπίτι του πραγματική βιβλιοθήκη.
Ολα ξεκίνησαν το 1997, όταν έκανε μια «συγκλονιστική» αποκάλυψε που άλλαξε τη ζωή του José Alberto Gutierrez, 54 ετών σήμερα, με γκρίζα μαλλιά. «Ανακάλυψα για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι πετούν και βιβλία στα σκουπίδια και άρχισα να τα μαζεύω», εξήγησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.


Το πρώτο βιβλίο που μάζεψε ήταν μια έκδοση της Αννας Καρένινα του Λέοντος Τολστόι, το οποίο βρήκε μέσα σε ένα κιβώτιο με δεκάδες άλλα βιβλία. Ετσι, ο José Alberto Gutierrez άρχισε να μαζεύει μυθιστορήματα, συλλογές ποιημάτων, διδακτικά βιβλία. Τα έπαιρνε σπίτι του, στην εργατική συνοικία της Nueva Glori, νότια της Μπογκοτά.
Με τα χρόνια, το σπίτι του γέμισε με αντίτυπα του «Μικρού Πρίγκηπα», της «Ιλιάδας» και πολλά έργα του Γκάμπριελ Γκαρσία Μαρκέζ, βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας της Κολομβίας. Πολλοί γείτονες άρχισαν να έρχονται να του ζητούν βιβλία για να βοηθούν τα παιδιά τους στα μαθήματα.


Ετσι, το 2000, με τη βοήθεια της συζύγου του Luz Mery Gutierrez και των τριών παιδιών του, μεταμόρφωσε τα 90 τετραγωνικά του ισόγειου σπιτιού του σε μια δωρεάν βιβλιοθήκη και την ονόμασε «Η δύναμη των λέξεων».
Η επιτυχία της πρωτοβουλίας του ξεπέρασε τις προσδοκίες του. Εθελοντές από όλο τον κόσμο  ήρθαν στο σπίτι του για να βοηθήσουν αυτό το ζευγάρι σκουπιδιάρηδων που ήταν ερωτευμένοι με την λογοτεχνία. «Νομίζω ότι είναι η μόνη βιβλιοθήκη στον κόσμο όπου τα βιβλία προσφέρονται σε όσους τα θέλουν», δηλώνει ο ίδιος.
Το εκπληκτικό είναι ότι επειδή πολλά από τα βιβλία που έφερνε στο σπίτι ο 54χρονος, ήταν σε κακή κατάσταση. Τότε ανέλαβε η σύζυγός του Luz Mery, η οποία είναι μοδίστρα, να δημιουργήσει ένα «νοσοκομείο γραμμάτων». «Τα βιβλία που μας φαίνονται ενδιαφέροντα ή είναι σε κακή κατάσταση, η γυναίκα μου τα επιδιορθώνει», δήλωσε.


«Η δύναμη των λέξεων» έγινε γνωστή σε όλη την Κολομβία και ο José Alberto άρχισε να είναι καλεσμένος σε Φεστιβάλ Βιβλίων στη Χιλή, στο Μεξικό και φυσικά στην Κολομβία.
Σιγά-σιγά άρχισε να δέχεται και πολλές δωρεές. Τα περισσότερα βιβλία που έχει τώρα στη διάθεσή του δεν προέρχονται από τα σκουπίδια.
«Είναι  μια υπέροχη κατάρα. Οσα περισσότερα βιβλία δίνουμε, τόσο περισσότερα βιβλία μας προσφέρουν», λέει, γελώντας.


Σήμερα το σπίτι των Gutierrez μοιάζει με λαβύρινθο χαρτιού. Η βιβλιοθήκη τους έχει 25.000 έργα αλλά τα παιδιά δεν μπορούν πλέον να έρχονται να διαβάζουν, γιατί δεν υπάρχει χώρος.

Για να μπορέσει να «ξεφορτωθεί» τα χιλιάδες βιβλία, η οικογένεια ταξίδεψε σε όλη την Κολομβία, μοιράζοντας έργα σε φτωχές περιοχές της χώρας. Πολλοί δάσκαλοι σχολείων τους καλούν για βιβλία.
«Εμένα τα βιβλία με μεταμόρφωσαν. Ετσι, πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω ένα ελάχιστο και σε άλλους», δηλώνει ο José Alberto Gutierrez.


Το πάθος του για διάβασμα το πήρε από τη μητέρα του που διάβαζε κάθε βράδυ στα παιδιά της, στο οικογενειακό σπίτι με ένα δωμάτιο, χαμένο στα βουνά της Κολομβίας. «Αυτή μου έδωσε τα φώτα», λέει ο γιός της, ο οποίος δεν μπόρεσε να προχωρήσει στο σχολείο, μετά το δημοτικό. Αλλά τώρα είναι αποφασισμένος να συνεχίσει και τον Ιούλιο του 2017 θα δώσει εξετάσεις για απολυτήριο λυκείου.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: