Εποχές Γιουγκοσλαβίας λίγο πριν την διάλυσή της θυμίζει η Ισπανία καθώς ανδρες της ισπανικής Εθνοφυλακής, εισήλθαν σήμερα το πρωί στην έδρα του συμβουλίου Οικονομικών της Καταλονίας, αλλά και στο κτήριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στα πλαίσια αποτροπής της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Είναι μια πρωτοφανής ενέργεια στην οποία κατέφυγε η Μαδρίτη προκειμένου να διατηρήσει την ενότητα της χώρας καθώς είναι πολύ πιθανό να ξεπαράσουν το 51% όσοι επιθυμούν να επιστρέψει η Καταλονία στην εποχή του… βασιλείου της Αραγονίας πριν την ένωσή του με τα βασίλεια της Ναβάρας και εκείνους της Καστίλιας-Λεόν που σήμανε ουσιαστικά την ίδρυση του βασιλείου της Ισπανίας.
Όμως η ιστορία της Γιουγκοσλαβίας κατέδειξε ότι η καταφυγή σε ένοπλες ενέργειες δεν προάγει την ενότητα αλλά φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Κριστόβαλ Μοντόρο διακοίνωσε σήμερα επισήμως στην καταλανική κυβέρνηση την εφαρμογή του Νόμου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα ο οποίος περιλαμβάνει την εκχώρηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών της βορειοανατολικής αυτόνομης περιοχής στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Μετά την εκπνοή, χθες, της διορίας στην τοπική Τζενεραλιτάτ να αποστείλει επιστολή «μη διαθεσιμότητάς της να χειρίζεται τα δημοσιονομικά της», ο Μοντόρο αφού περίμενε την απάντηση των Καταλανών, χθες βράδυ υπέγραψε την απόφαση για το κλείσιμο του προϋπολογισμού της περιοχής, που είχε εγκρίνει ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή και η οποία θα αποσταλεί σήμερα στον αντιπρόεδρο και σύμβουλο Οικονομικών της καταλανικής Γκοβέρν Οριόλ Τζουνκέρας και θα δημοσιευθεί την Πέμπτη και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η απόφαση για έλεγχο των δαπανών της Καταλονίας από την Μαδρίτη αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, και ο Μοντόρο στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, θα κληθεί να εξηγήσει την αναγκαιότητα της κίνησης αυτής, που μολονότι δεν είναι τόσο ακραία όσο το επίφοβο προς επίκληση Άρθρο 155 του Συντάγματος, που αφαιρεί την αυτοδυναμία από τις επαρχίες, το αποτέλεσμα της ισχύος της προσομοιάζει σε αυτό.
Επί της ουσίας η Καταλονία δεν θα έχει δικούς της οικονομικούς πόρους και δεν θα μπορεί να έχει ανεξάρτητη οικονομική διαχείριση. Είναι ένα βήμα πριν την επίσημη κατάργηση της αυτονομίας της περιφέρειας που θέλει να γίνει χώρα.
Πλέον, οι σχέσεις του υπουργείου Οικονομίας και της Τζενεραλιτάτ εισέρχονται σε ένα άγνωστο πεδίο, με συνέπειες που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει, διότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο.
Όλες οι εκκρεμείς πληρωμές της Τζενεραλιτάτ, που προβλέπονταν από τον τρέχοντα προϋπολογισμό, θα πρέπει να ελέγχονται από το Κράτος.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας δεν διαθέτει όλα τα οικονομικά στοιχεία και εάν δεν συνεργασθεί η καταλανική κυβέρνηση και διευκολύνει την παροχή τους, κινδυνεύουν οι πληρωμές των μισθών των δημοσίων λειτουργών την επόμενη εβδομάδα.
Έως σήμερα, η καταλανική κυβέρνηση, που από αυτήν περνούν όλα τα τιμολόγια και τα στοιχεία των συναλλαγών, δεν έχει παράσχει κανένα στοιχείο και οικονομική πληροφορία.
Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομίας δεν εκταμιεύει τους πόρους από το σύστημα χρηματοδότησης των αυτόνομων περιοχών που προορίζονται για την Καταλωνία και ανέρχονται σε 1,4 δισεκ. τον χρόνο.
Η Τζενεραλιτάτ θα χρειασθεί να βασισθεί στους ιδίους πόρους της—μηνιαίως περίπου 200 εκατ.—και από το ισχνό αποθεματικό των ταμείων της. Που φυσικά δεν επαρκούν.
Η απόσπαση του ελέγχου των οικονομικών από την Καταλωνία θα αποτελέσει μία από τις επίκαιρες ερωτήσεις που θα τεθούν στην κυβέρνηση κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, όπου όπως είναι φυσικό θα αναλωθεί σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στο φλέγον ζήτημα της ανταπόκρισης της κυβέρνησης απέναντι στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας την 1η Οκτωβρίου.
Εκτιμάται πάντως ότι κατά τη σημερινή συζήτηση θα μείνει χρόνος για να εξετασθεί και η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού του κράτους, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί την Παρασκευή από το υπουργικό συμβούλιο, στην εβδομαδιαία του συνεδρίαση.
Δύο από τα σημαντικά ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είναι εάν θα επιστρατεύσει την τοπική αστυνομία (Mossos d’ Esquadra) για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και εάν θα θέσει σε εφαρμογή το έσχατο μέτρο του Άρθρου 155.
Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα, τον εξαναγκασμό της τοπικής αστυνομίας να εφαρμόσει τις διαταγές για απαγόρευση του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση, η εισαγγελία και τα άλλα σώματα της αστυνομίας και της εθνοφυλακής, κατηγορούν τους Mossos για απροθυμία των 17.000 στελεχών τους να συνεργασθούν στην κατάσχεση προεκλογικού υλικού και την παρεμπόδιση εκδηλώσεων υπέρ της ψήφου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Όσον αφορά το θέμα της επιβολής μέτρων καταστολής στην Καταλωνία, το εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων PNV έχει απειλήσει ότι δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό εάν η κυβέρνηση επιβάλλει κράτος εξαίρεσης στην Καταλονία.
Εάν για οποιονδήποτε λόγο η Καταλωνία «χαιρετίσει» το ισπανικό βασίλειο, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και οι Βάσκοι και ίσως και άλλες περιφέρειες και το βασίλειο μπορεί να περιοριστεί μονάχα στο παλιό βασίλειο της Καστίλης-Λεόν.
Φυσικά αυτό το γεγονός θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές και εντός της ίδιας της ΕΕ
Η εισβολή των εθνοφυλάκων έγινε επειδή η τοπική αστυνομία δεν υπακούει στις εντολές της Μαδρίτης και πέραν από το ΥΠΟΙΚ έγινε και σε άλλα υπουργεία της καταλανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο ερευνών για τη συλλογή εγγράφων που έχουν να κάνουν με το παράνομο δημοψήφισμα
Στόχος των ισπανικών αρχών είναι να εμποδίσουν την αποστολή των φακέλων με τους οποίους θα γίνει το δημοψήφισμα.
Ανάμεσα στα κατασχεθέντα έγγραφα ήταν και κουτιά που περιείχαν περίπου 45.000 τέτοιους φακέλους που έφεραν το έμβλημα της κυβέρνησης της Καταλονίας.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης η έφοδος 11 ημέρες πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έγινε στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.
Καταλανός αξιωματούχος κάλεσε άμεσα σε ειρηνική αντίσταση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιχείρηση αυτή.
«Ήρθε η ώρα, ας αντισταθούμε ειρηνικά. Βγείτε από τα σπίτια σας και προστατέψτε τους θεσμούς»έγραφε στο twitter ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας Τζόρντι Σάντζες.
Κάτι τέτοιο είχε γίνει και στο… Βούκοβαρ για όσους θυμούνται
Σημειώνεται ότι την απαγόρευση της Μαδρίτης στήριξε και το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας που προχώρησε στην αναστολή του νόμου βάσει του οποίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΝΩΘΗΚΕ…ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ!!! ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΚΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΠΑΘΕΙΣ!!!