Σοβαρές οι ευθύνες και τα ερωτηματικά για παρατυπίες του χειριστή και του ιδιοκτήτη του σκάφους, στην τραγωδία της Μυκόνου…

Κοινοποίηση:
mykonos-dolofonia-paidiou1

Σοβαρά ερωτηματικά για το κατα πόσον τηρήθηκαν οι συνθήκες ασφάλειας του θαλάσσιου παιχνιδιού εγείρει το τραγικό περιστατικό της Μυκόνου…

Δύο είναι οι γκρίζες ζώνες του ατυχήματος: Πρώτον το εάν στο ταχύπλοο επέβαινε και δεύτερος χειριστής όπως σαφώς ορίζει ο κανονισμός του Λιμενικού. Και δεύτερον γιατί το συγκεκριμένο ταχύπλοο ρυμουλκούσε δύο και όχι ένα πλωτό «καναπέ».

Στον Γενικό Κανονισμό Λιμένα, υπάρχει αναλυτική αναφορά για τις προδιαγραφές λειτουργίας που αφορούν τη θαλάσσια αναψυχή με ταχύπλοα. Στον Κανονισμό σημειώνεται ότι ο χειρισμός ταχύπλοων επιτρέπεται σε όσους έχουν άδεια από λιμενική αρχή, ενώ ως προπονητής θεωρείται το άτομο που έχει από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού την αντίστοιχη άδεια ή πτυχίο Τμήματος Επιστημονικής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) με ειδικότητα στο θαλάσσιο σκι. Σημειώνεται επίσης ότι η ρυμούλκηση ελκήθρου απαγορεύεται όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ στο σκάφος πρέπει να επιβαίνουν δύο άτομα από τα οποία ο χειριστής κατέχει τα τυπικά προσόντα.

Ο Κανονισμός προβλέπει ότι κάθε ταχύπλοο επιτρέπεται να έλκει ένα μόνο έλκηθρο. Οι επιβάτες πρέπει να είναι άνω των 16 ετών και όχι περισσότεροι από τις θέσεις με τα αντίστοιχα ζεύγη χειρολαβών. Για τα μικρότερης ηλικίας άτομα επιτρέπεται η επιβίβαση μετά από συγκατάθεση του γονέα. Οι επιβαίνοντες τέλος πρέπει να φέρουν ατομική σωσίβια ζώνη, λεία, μαλακή και απαλλαγμένη από εξαρτήματα ή υλικά που είναι δυνατόν να προκαλέσουν τραυματισμό.

Αφέθηκαν ελεύθεροι

Μέσα σε αυτό το σκηνικό των ερωτημάτων, η οικογένεια του μικρού παιδιού βιώνει ανείπωτο δράμα, ενώ η σορός του 10χρονου επρόκειτο να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Σύρου για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρισης θαλάσσιων παιχνιδιών καθώς και ο χειριστής του ταχύπλοου, μετά την τραγωδία, συνελήφθησαν, έδωσαν κατάθεση και εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν χρειάζεται να μεταφερθούν στη Σύρο και ζήτησε από το λιμεναρχείο να συνεχίσει την προανακριτική διαδικασία και αφού ολοκληρωθεί θα οριστεί τακτική δικάσιμος. Οπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό, πρόκειται για έναν 64χρονο ο οποίος ήταν ο εκμισθωτής των θαλάσσιων παιχνιδιών και έναν 22χρονο χειριστή του ταχύπλοου σκάφους. Ο θανάσιμος τραυματισμός έγινε στην περιοχή Καλό Λιβάδι, όπου έσπευσε περιπολικό. Σύμφωνα με το Λιμενικό, το ταχύπλοο είχε δύο θαλάσσια έλκηθρα με τέσσερις ανηλίκους που επέβαιναν από δύο σε κάθε έλκηθρο. Κατά τη διάρκεια ελιγμών του σκάφους, από άγνωστη αιτία ο 10χρονος βρέθηκε στη θάλασσα και τραυματίστηκε θανάσιμα από την προπέλα.

1.027 παραβάσεις

Η τραγωδία έφερε στην επιφάνεια εκ νέου ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας και τις διαδικασίες ασφαλείας για την κυκλοφορία των σκαφών και τις ποικίλες θαλάσσιες δράσεις. «Από 11 Ιουνίου έως και 10 Αυγούστου σε όλη τη χώρα έχουν γίνει 8.882 έλεγχοι σε θαλάσσια μέσα αναψυχής και έχουν βεβαιωθεί 1.027 παραβάσεις», λέει ο κ. Νίκος Λαγκαδιανός, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, αναφορικά με τους ελέγχους σε σκάφη και θαλάσσιες εγκαταστάσεις.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Δίπλωμα με εννιάωρη εκπαίδευση…

Χιλιάδες ταχύπλοα διασχίζουν τις ελληνικές θάλασσες και εκατοντάδες άνθρωποι εργάζονται σε αναρίθμητες παραλίες όπου προσφέρονται δυνατότητες θαλάσσιων σπορ. Για τον χειρισμό ταχύπλοου απαιτούνται δίπλωμα και άδεια από τα λιμεναρχεία με εξετάσεις. «Επισήμως απαιτούνται 3 ώρες θαλάσσιας εκπαίδευσης και έξι ώρες θεωρία. Αυτό από το 2014, καθώς πριν δεν ήταν υποχρεωτική η παρακολούθηση μαθημάτων. Καταφέραμε την υποχρεωτική εκπαίδευση, όμως τη θάλασσα τη μαθαίνεις συνεχώς. Απαιτείται γνώση η οποία αποκτάται με την εμπειρία», λέει ο κ. Ξενοφών Σιδέρης, υπεύθυνος της σχολής «Αργώ», μέλος της Ενωσης εκπαιδευτών χειριστών ταχυπλόων. «Για να εργαστεί κανείς ως χειριστής πρέπει να κατέχει την άδεια τουλάχιστον δύο χρόνια. Ο προπονητής του σκι πρέπει να είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το σκι και άδεια από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ομως κάθε χειριστής πρέπει να εκπαιδεύεται και μόνος του, να γράφει ώρες.

Υπάρχουν πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες στη θάλασσα, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα». «Για να αποκτήσει κανείς άδεια πρέπει να είναι 18 ετών και να έχει κάνει υποχρεωτικά 9 ώρες μαθημάτων. Ομως σε κάθε περίπτωση πρέπει κάποιος να γνωρίζει τη θάλασσα, τις ιδιαιτερότητες μιας περιοχής, τους αέρηδες», λέει ο κ. Γιώργος Παπανικολάου, ιδιοκτήτης σχολής εκπαίδευσης με εμπειρία 30 ετών και σημειώνει ότι κάθε χρόνο περίπου 3.000 άτομα αποκτούν δίπλωμα χειριστή μόνο από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά. Εξ αυτών, όμως, μόνο το 30-40% εντέλει χρησιμοποιεί το δίπλωμα. «Απαιτούνται τυπικά 3 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης, εμείς δίνουμε έμφαση στους κανόνες ασφαλείας, όμως όταν πάρει το πτυχίο δεν κατέχει την ανταπόκριση του σκάφους. Καθοριστική είναι η συχνότητα που βγαίνει κανείς στη θάλασσα, ενώ κάθε τύπος σκάφος έχει άλλη συμπεριφορά», λέει και ο κ. Βασίλης Κολιόπουλος, υπεύθυνος της σχολής «Racing School».

 

ethnos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: