Κανείς δε βάζει νερό στο κρασί του..
Αυτό που έλειπε από τη συνολική διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος και των διαπραγματεύσεων είναι να δούμε ποιες είναι οι προτάσεις του ΔΝΤ για το θέμα της πρώτης κατοικίας και των πλειστηριασμών
Σύμφωνα με πηγές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη φόρμουλα για τους πλειστηριασμούς που επικεντρώνεται αφενός στα ανοιχτά υπόλοιπα των ενυπόθηκων δανείων, τη συμπεριφορά του δανειολήπτη καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου, εξαιρώντας την τελευταία τριετία της κρίσης.
Η πρόταση του ΔΝΤ αφήνει ωστόσο σημαντικά κενά, αλλά καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να λύσει το εμπόδιο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, επικεντρώνοντας στην καταγραφή της πραγματικής κατάστασης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση του ΔΝΤ αποκλείει πλειστηριασμούς όταν το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου είναι κάτω από το 10% του συνολικού δανείου, εφόσον πληρούνται οι όροι που τίθενται από τα εισοδηματικά κριτήρια και τη συμπεριφορά του δανειολήπτη.
Αυτή τη στιγμή εξετάζεται ο βαθμός προστασίας της πρώτης κατοικίας από τα στοιχεία που παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος, αν και θεωρείται ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει η διασταύρωση αυτών των στοιχείων και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει με δικλείδες ασφαλείας την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300,000 για οικογένειες, στόχος που δεν φαίνεται ανέφικτος με βάση την πρόταση του ΔΝΤ και εφόσον υπάρχει καλή συμπεριφορά.
Πρακτικά κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν για προστασία της πρώτης κατοικίας έως 150,000 ευρώ, σε αντικειμενική αξία, ενώ μέσα από την δανειοληπτική συμπεριφορά, τα ανοιχτά υπόλοιπα των δανείων και τα εισοδηματικά κριτήρια αυτό αυξάνεται πολλές περιπτώσεις περίπου στα 300,000 καλύπτοντας το 47-50% της πρώτης κατοικίας.
Η έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την προοπτική των κόκκινων δανείων και μετά από το φιλτράρισμα θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη λειτουργία της αγοράς και παράλληλα το πρώτο crash test για την αποτίμηση του ενεργητικού των τραπεζών σε πραγματικές συνθήκες.