Οι νονοί επικοινωνούσαν μεταξύ τους με κωδικούς και συνθηματικά παρατσούκλια. Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει ο αρχηγός της μίας συμμορίας, με το προσωνύμιο «ψηλός»:
«Τώρα να δεις, κατεβήκαμε στο Γκάζι οχτώ άτομα. Όλοι… Μίλαγε όλο το Γκάζι και κατεβήκαμε. Όταν κατεβαίνουμε κάτω ή Μπουρνάζι πέφτει η σιγή του τάφου. Τις καθημερινές έχω πέντε άτομα έξω, έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα. Πέντε άτομα έξω, πρέπει να γίνει κάτι ιδιαίτερο για να έρθω εγώ για ενίσχυση με ένα ή δύο άτομα».
Το πρωί της Τρίτης οδηγήθηκαν στην Ευελπίδων
Τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων, που εκβίαζαν και πουλούσαν «προστασία» σε καταστήματα οδηγήθηκαν το πρωί της Τρίτης στον πέμπτο τακτικό ανακριτή στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.
Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους βρίσκονται και δύο αστυνομικοί, οι οποίοι φέρονται να είχαν διττό ρόλο.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με το πρόσχημα παροχής προστασίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Ο «Ψηλός» ή «Βέλγος» και ο «Μαλλιάς» ήταν οι αρχηγοί των εκβιαστών
Τα μέλη των δύο οργανώσεων είχαν παρατσούκλια για να μην εντοπιστούν, ενώ είχαν απλώσει τη δράση τους σε τομείς της Αττικής.
Στην πρώτη ομάδα αρχηγός ήταν ο επονομαζόμενος «Ψηλός» ή «Βέλγος», 59 ετών, με υπαρχηγό τον «Μαλλιά», 51 ετών, ενώ στη δεύτερη ομάδα αρχηγός και υπαρχηγός ήταν δύο Έλληνες, αδέλφια, 51 και 47 ετών.
Από 200 έως 2.500 ευρώ προστασία πλήρωναν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων
Οι συλληφθέντες «παρείχαν προστασία» σε τουλάχιστον 61 καταστήματα της Αττικής και οι ιδιοκτήτες ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν από 200 έως 2.500 ευρώ μηνιαίως για προστασία.
Οι δύο συμμορίες συνεργάζονταν μεταξύ τους
Από τις έρευνες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών προέκυψε ότι οι συμμορίες συνεργάζονταν μεταξύ τους, ενώ μοίραζαν τις περιοχές και τα καταστήματα στα οποία παρείχαν προστασία και ενεργούσαν από κοινού όταν πήγαιναν στους καταστηματάρχες για να εισπράξουν την «προστασία». Επίσης, εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την κάθε ομάδα, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και οι χώροι που διατηρούσαν, ενώ διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε ομάδας. Αρχηγικό ρόλο στις δύο ομάδες, είχαν δύο Έλληνες. Στην πρώτη ομάδα ένας 59χρονος και στη δεύτερη ένας 51χρονος.
Όπως διαπιστώθηκε ακόμη, τα μέλη των ομάδων συνεργάζονταν αλλάζοντας σύνθεση κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών και το μοίρασμα των περιοχών. Σημειώνεται, ότι οι δύο ομάδες «παρείχαν προστασία» τουλάχιστον σε 61 καταστήματα της Αττικής.
Η πρώτη ομάδα παρείχε «προστασία» σε καταστήματα στις εξής περιοχές: Γκάζι, Κεραμεικός, Βοτανικός, Αγ. Παντελεήμονας, Κυψέλη, Γκύζη, Εξάρχεια, Παγκράτι, Καισαριανή, Αμπελόκηπους, Σύνταγμα, Κολωνάκι, Καλλιθέα, Μεταμόρφωση και Περιστέρι.
Η δεύτερη ομάδα παρείχε προστασία σε: Κεραμικό, Γκάζι, Πατήσια, Κολωνάκι, Μεταξουργείο, Σύνταγμα, Γλυφάδα, Ψυρρή, Λυκόβρυση, Π.Φάληρο, Ασπρόπυργο, Κηφισιά, Άνοιξη, Ν.Ερυθραία, Αγ.Παρασκευή, Χαλάνδρι, Κυψέλη και Πειραιά.