Τρελάθηκε ο «σουλτάνος» και θέλει να αποκτήσει το ισχυρότερο μη πυρηνικό υπερόπλο στον κόσμο, επιδιώκοντας να μετατραπεί σε… Κιμ Γιονγκ Oυν της γειτονιάς μας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» τη Δευτέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί κάτω από άκρα μυστικότητα να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου και των Βαλκανίων και το τελευταίο παρανοϊκό σχέδιό του είναι η ένταξη της ρωσικής θερμοβαρικής βόμβας στο τουρκικό οπλοστάσιο.
Πρόκειται για το πιο φονικό συμβατικό όπλο παγκοσμίως, για μια βόμβα-εξολοθρευτή η οποία ρίχνεται από αεροπλάνο και μπορεί να εξαϋλώσει τα πάντα σε ακτίνα μεγαλύτερη των 300 μέτρων.
Αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν η Άγκυρα αναπτύσσει δικό της πρόγραμμα κατασκευής θερμοβαρικών κεφαλών ή αποκτά τη συγκεκριμένη αμυντική τεχνογνωσία από τους Ρώσους.
Τα σχέδια του «σουλτάνου» ήταν γνωστά από το 2014, όπου είχαν αρχίσει να έρχονται οι πρώτες πληροφορίες, ωστόσο τον περασμένο Μάιο στην έκθεση αμυντικών συστημάτων «IDEF 2017» που έγινε στην Τουρκία γινόταν γνωστό ότι το Τουρκικό Συμβούλιο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΤUBITΑΚ) καθώς και κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, όπως το SAGE, παρουσίασαν μια έκδοση θερμοβαρικής βόμβας.
Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και τις εκκαθαρίσεις προσωπικού που ακολούθησαν και διέλυσαν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ο Ερντογάν επιχειρεί δυναμική επανεμφάνιση με επίδειξη ισχύος βάζοντας σε εφαρμογή μια σειρά από υπερφιλόδοξα πολεμικά σχέδια.
Άλλωστε, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιου της Τουρκίας, παρά τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και στην περίπτωση του πυρηνικού εργοστασίου η Μόσχα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς η εταιρία κατασκευής είναι η Atomstroyexport, που ανήκει στη ρωσική Rosatom.
Το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Ακουγιου θα περιλαμβάνει τέσσερις αντιδραστήρες τρίτης γενιάς, οι οποίοι μπορούν να παράγουν 1.200 βατ έκαστος.
Οι σχετικές συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας υπογράφηκαν το 2010 και το κόστος τους υπολογίζεται κοντά στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην τουρκική επίδειξη δύναμης περιλαμβάνεται και η πρώτη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος θεωρητικά μπορεί να πλήξει ακόμα και την Αθήνα.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές το νέο πυραυλικό σύστημα φέρει προηγμένης τεχνολογίας σύστημα πλοήγησης και αυτοματισμών, μπορεί να μεταφέρει εκρηκτικά βάρους 450 κιλών και είναι μεγάλης ακρίβειας, καθώς η μέγιστη απόκλιση από τον στόχο είναι μόλις 50 μέτρα.
Μάλιστα οι Τούρκοι φρόντισαν να δώσουν στη δημοσιότητα βίντεο με την πρώτη δοκιμή του πυραύλου στη Μαύρη θάλασσα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σινώπης.
Στα σχέδια του «σουλτάνου» περιλαμβάνεται -σύμφωνα με δήλωση του ίδιου την περασμένη εβδομάδα- και η ναυπήγηση τουρκικού αεροπλανοφόρου. Και αυτά είναι μόνο όσα έχουν γίνει γνωστά με δημόσιες δηλώσεις και ανακοινώσεις…
Καταστροφή με ωστικό κύμα και θερμοκρασία
Υπερόπλο που αλλάζει δραματικά τους συσχετισμούς δυνάμεων αποτελεί η ρωσική θερμοβαρική βόμβα Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power (ATBIP), που έχει ήδη αποκτήσει το παρατσούκλι «πατέρας όλων των βομβών».
Η βόμβα δοκιμάστηκε για πρώτη φορά από τους Ρώσους τον Σεπτέμβριο του 2007, έχει βάρος 7,1 τόνων και ισχύ ισοδύναμη με 44 τόνους ΤΝΤΙ.
Ενεργοποιείται με πυροδότηση στον αέρα λίγο πριν έλθει σε επαφή με το έδαφος, ενώ η καταστροφή προκαλείται από το υπερηχητικό ωστικό κύμα και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την έκρηξη.
Οι ΗΠΑ έριξαν δική τους θερμοβαρική βόμβα σε πραγματικό στόχο τον περασμένο Απρίλιο στο Ισλαμικό Κράτος, στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.