«Σπάνε» οι αλυσίδες του Mνημονίου στην Κύπρο με ρωσική χρηματοδότηση έναντι ενεργειακών κοιτασμάτων; – Τι λέει η πρόταση της Gazprom

Κοινοποίηση:
CyprousLebanonNatGasXL

Πρόταση της Gazprom για χρηματοδότηση του συνόλου του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών και την ολοκληρωτική αποδέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο που υπέγραψε το 2013

με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε ενεργειακά «Οικόπεδα» της Κύπρου και την ανάληψη της κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας φυσικού αερίου στο Μαρί, υπέβαλλε η ρωσική εταιρεία Cazprom.

Η εταιρεία κόμισε διαβεβαιώσεις της ρωσικής κυβέρνησης ότι θα υποστηρίξει την όλη πρόταση και σε επιπεδο ασφάλειας, αναφέροντας ότι “Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται όλες τις κρατικές επενδύσεις στο εξωτερικό”.

Στην συζήτηση ανέφεραν ότι “Οι ποσότητες φυσικού αερίου που βρίσκονται στο οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι είναι τεράστιες και να συγκρίνονται με το παραπλήσιο κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου”.

Μάλιστα τόνισαν ότι “Μπορούν να συνεργαστούν με την γαλλική Total που θα αρχίσει γεωτρήσεις το 2017 στο οικόπεδο 11. Είναι η πρώτη φορά στην περιοχή που η προσοχή εστιάζεται σε κοίτασμα από άνθρακα και όχι άμμο.

Το ανθρακικό κοίτασμα του Ζορ είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και θα επιτρέψει την πιθανή εξόρυξη χρησιμοποιώντας έναν ελάχιστο αριθμό πηγαδιών και άρα τη δραστική μείωση του κόστους του έργου.

Ανάλογης ποιότητας είναι το κοίτασμα του κυπριακού Οικοπέδου 11”.

Σημειώθηκε ακόμα ότι “Η Gazprom έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ. Αν εισέλθει και η Κύπρος στον κύκλο ενδιαφερόντων της εταιρείας, θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Λευκωσία”.

Ανάλογη πρόταση, κατέθεσε η Gazpro και στον Λίβανο: Η Βηρυτός προκήρυξε διαγωνισμό για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της περιοχης.

Σεισμικές έρευνες απέδειξαν ότι η χώρα διαθέτει 96 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου και 850 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.

Η Gazoprom ουσιαστικά θέλει να ελέγξει τον αγωγό East Med που θα μεταφέρει από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ 12-18 δισ. Μ3 φυσικού αερίου ετησίως, για 30 χρόνια,

Η κυπριακή πλευρά απάντησε ότι θα συζητηθεί άμεσα η πρόταση σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, αλλά και συμβουλίου πολιτικών αρχηγών…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ , ΠΑΝΤΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΗΦΙΝΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ , ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΙΣΤΗ ΣΑΝ ΚΑΛΟΣ ΔΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ Τ Σ Α Μ Π Α .

Comments are closed.