Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στήριξε την πολιτική της Λευκωσίας για τη διατήρηση σχέσεων με τη Μόσχα.Σε δηλώσεις στη Φινλανδία η κ. Μέρκελ όπως γράφει η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, υπενθύμισε ότι υπάρχουν 28 κράτη-μέλη της ΕΕ και σημείωσε, ότι το καθένα από αυτά έχει διαφορετική ιστορία και διαφορετικό επίπεδο εξάρτησης από τη Ρωσία. Η κ. Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία είναι, αφήνοντας αιχμές κατά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την στρατιωτική εξάρτηση της Κύπρου από τη Ρωσία.
Όπως είπε σύμφωνα με την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ «ένα μέρος της Κύπρου είναι υπό κατοχή της Τουρκίας. Η Κύπρος έγινε στρατιωτικά εξαρτημένη από τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ δεν παρείχε τη στρατιωτική βοήθεια… Θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ευαισθησίες των διαφόρων χωρών, όπως είμαστε ισότιμοι εταίροι και εξίσου σημαντικοί στην ΕΕ». Η εφημερίδα σημειώνει, ότι με τη δήλωσή της η κ. Μέρκελ απάντησε σε όσους στην ΕΕ μεμψιμοιρούν για τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία, με αφορμή και το ταξίδι πριν περίπου έναν μήνα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες είχε τεθεί το θέμα των σχέσεων κρατών-μελών της ΕΕ με τη Ρωσία, με αφορμή και τις εκδηλώσεις του οργανώνει η Μόσχα στις 9 Μαΐου, ημέρα της νίκης, στις οποίες προσκλήθηκαν Ευρωπαίοι ηγέτες. Στις διάφορες παρεμβάσεις υπήρξαν και έμμεσες αναφορές στο ταξίδι του κ. Αναστασιάδη στη Μόσχα. Στη δική του παρέμβαση ο Κύπριος Πρόεδρος υπενθύμισε τις σχέσεις που έχουν διάφοροι εταίροι με τη Ρωσία, ενώ έσπευσε να επισημάνει, πως δεν υπήρξε καμία αλληλεγγύη «όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κυπριακή ΑΟΖ». Στο τέλος συμφωνήθηκε, το κάθε κράτος να αποφασίσει τι θα πράξει και πώς θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που έλαβε από τον Πρόεδρο Πούτιν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδεχθεί την πρόσκληση.