Όπως φαίνεται, μετά την… κωλοτούμπα που έκανε αναφορικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση των απόψεών του, μετά και τη χτεσινή εκτόξευση πυραύλου από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Μπορεί λοιπόν, ο Αμερικανός πρόεδρος, να είχε δηλώσει στις 23 Αυγούστου: «σέβομαι το γεγονός οτι έχει αρχίσει να μας σέβεται», αναφερόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, όμως χτες αναγκάστηκε να δηλώσει πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», ενώ σήμερα έκανε ανάρτηση στο Twitter, σε πιο απειλητικό τόνο, λέγοντας πως ο καιρός της κουβέντας έχει τελειώσει: «Οι ΗΠΑ συνομιλούν με τη Βόρεια Κορέα και τους πληρώνουν χρήματα εκβιαστικά, εδώ και 25 χρόνια. Τα λόγια δεν είναι η λύση», αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για τη συνέχεια, στην κρίση που έχει ξεσπάσει στη χερσόνησο της Κορέας.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, που πέρασε πάνω από ιαπωνικό έδαφος και προσγειώθηκε στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, κοντά στη νήσο Χοκάιντο. Ο πύραυλος κατέπεσε στη θάλασσα, με τις αρμόδιες αρχές να προτρέπουν τους κατοίκους της περιοχής να βρουν καταφύγιο, την ώρα που ξύπνησαν από τις σειρήνες πολέμου που έσπευσαν να τους προειδοποιήσουν.
Το βίντεο από την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, άρχισε να κάνει τον γύρο του διαδικτύου λίγες ώρες αργότερα.
Προοίμιο για το Γκουάμ
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε την εκτόξευση του πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς τύπου Hwasong-12, ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-Ηνωμένων Πολιτειών, είπε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, χθες.
Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ δήλωσε: «Η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως και σε αληθινό πόλεμο, αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό και ένα βαρυσήμαντο πρελούδιο στην αναχαίτιση του Γκουάμ».
Η Βόρεια Κορέα απείλησε να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Hwasong-12 στη θάλασσα στα ανοιχτά της αμερικανικής επικράτειας του Γκουάμ στις αρχές του Αυγούστου, αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει «φωτιά και οργή» εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.
Η διαδρομή του πυραύλου
Σύμφωνα με το CNN, o πύραυλος εκτοξεύτηκε πάνω από το “Εrimo Μisaki”, στα βόρεια της νήσου Χοκάιντο λίγο πριν σπάσει σε τρία κομμάτια πριν πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 1.180 χιλιόμετρα (733 μίλια) από τις ιαπωνικές ακτές.
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, το “Erimo Misaki” είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός στα ανατολικά της νήσου Χοκάιντο. Πρόκειται για ένα μικρό ψαροχώρι, μόλις 160 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης Κουσίρο, όπου κάθε χρόνο συρρέουν ποδηλάτες και φυσιολάτρες. Η σημερινή εκτόξευση είναι η πρώτη επιτυχημένη της Πιόνγιανγκ στη χώρα του “ανατέλλοντος ηλίου” από το 1998.
Απάντησαν Ιαπωνία και Νότια Κορέα
Η επίδειξη δύναμης, που διατάχθηκε από τον νοτιοκορεατικό πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, περιλάμβανε τέσσερα αεριωθούμενα μαχητικά F15K, τα οποία έριχναν βόμβες πολλαπλών δυνατοτήτων, τύπου MK84, σε σκοπευτήριο κοντά στα δια-κορεατικά σύνορα στο Taebaek, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Νότιας Κορέας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Η Ιαπωνική Αεροπορική Αυτοάμυνα (JASDF) εκτέλεσε μια προγραμματισμένη άσκηση πυραύλων Patriot εδάφους-αέρος.
«Όλες οι επιλογές στο τραπέζι» λέει ο Τραμπ
«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη του δήλωση μετά την εκτόξευση.
Όπως επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω επίσημης ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου «ο κόσμος κατανόησε πλήρως το νόημα του τελευταίου μηνύματος της Βόρειας Κορέας: Το καθεστώς (του Κιμ Γιονγκ Ουν) εξέφρασε την περιφρόνησή του για τους γείτονές του, για όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, και για τα ελάχιστα πρότυπα αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς».
«Οι απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα έθνη του κόσμου», καταλήγει η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.
Η Ρωσία απομάκρυνε 1.500 κατοίκους κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα
H ρωσική «αρκούδα» βρυχάται μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιόνγιανγκ, καθώς, σύμφωνα με το φιλορωσικό διαδικτυακό μέσο Mash, η Μόσχα διέταξε την εκκένωση 1.500 πολιτών της στα σύνορα με τη Βόρειο Κορέα. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται πάντως μέχρι τώρα από επίσημα χείλη.
«Έχει δοθεί προφορική εντολή για τη μεταφορά 1.500 ατόμων σε ασφαλείς περιοχές», αναφέρει το φιλοκυβερνητικό μέσο Mash και προσθέτει:
«Η εν λόγω εντολή ήρθε από το τμήμα Περιφέρειας του ρωσικού υπουργείου έκτακτης ανάγκης».
Το ακριβές σημείο που μεταφέρθηκαν οι κάτοικοι της ακριτικής αυτής περιοχής της Ρωσίας παραμένει άγνωστο.
Την ίδια ώρα, Ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαίωναν ότι πρόκειται για μία «εκπαιδευτική άσκηση» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν προγραμματισμένη.