Στην Αθήνα το σκήνωμα της Αγίας Ελένης: Κοσμοσυρροή στο Αιγάλεω

Κοινοποίηση:
agiaeleni-2

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε την Κυριακή από νωρίς το πρωί έξω από την Εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Αγία Βαρβάρα στο Αιγάλεω,  εκεί όπου έγινε η επίσημη υποδοχή του Τιμίου Ξύλου και του Ιερού Σκηνώματος της Αγίας Ελένης.

Το ιερό σκήνωμα έφθασε στο Ναό λίγα λεπτά μετά τις 8 το βράδυ.

Το παρών δίνουν στην τελετή ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρέστη στην υποδοχή του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης και τμήματος του Τιμίου Ξύλου στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την ομιλία του δήλωσε, μεταξύ άλλων, εμφατικά: «Σας καλώ και σας παρακαλώ να αδράξουμε τον κόσμο σε μια μεγάλη αναστάσιμη κίνηση. Σας καλώ να κάνουμε ο ένας τον άλλον μια σταυρική αγκαλιά και να παραμείνουμε στον Σταυρό του Χριστού με μια ταπεινή συγκατάθεση λέγοντες ‘’Κύριε, μνήσθητι ημών εν τη βασιλεία σου”. Μόνον έτσι μπορούμε να αντέξουμε, να υπομένουμε, να αγαπάμε, να ελπίζουμε». Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του «κατ’ αυτή την ευλογημένη στιγμή» και ως ανάμνηση της παρουσίας του «σε αυτό το ιστορικό προσκύνημα» του απένειμε το μετάλλιο του Σταυρού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ως τιμητική διαμνημόνευση «και ως ευλογία ό,τι πολυτιμότερο φυλάσσεται εδώ, το αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Αγίας Βαρβάρας», η οποία φυλάσσεται στο ναό.

Προκόπης Παυλόπουλος:Κορυφαία η σημερινή ιερή τελετή

«Ευχαριστώ θερμώς για την άκρως τιμητική διαμνημόνευση την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος, δι’ Υμών, προσφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την τελετή υποδοχής του Τιμίου Ξύλου και του Ιερού Σκηνώματος της Αγίας Ελένης, της Ισαποστόλου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην αντιφώνηση του προς τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

«Η Πολιτεία είναι σήμερα παρούσα σ’ αυτήν την κορυφαία ιερή τελετή και για έναν ακόμη λόγο, ο οποίος ξεπερνά τα όρια του θρησκευτικού προσκυνήματος και αναδεικνύει τις ρίζες αυτού τούτου του Πολιτισμού μας.

Κλείνοντας οριστικά την σκοτεινή περίοδο των Διωγμών και ανοίγοντας, μέσ’ από την διακήρυξη της ανεξιθρησκείας, τον δρόμο για την επί ίσοις όροις διάδοση της Χριστιανικής Διδασκαλίας, οι Ισαπόστολοι Κωνσταντίνος και Ελένη έθεσαν και τις βάσεις του τρίτου πυλώνα του Πολιτισμού μας, ήτοι του Ευρωπαϊκού και, γενικότερα, του Δυτικού Πολιτισμού. Στον οποίο κληροδότησαν, ύστερα από την πνευματική συνεισφορά της Αρχαίας Ελλάδας και την θεσμική συνεισφορά της Αρχαίας Ρώμης, τις βασικές αρχές και αξίες που προσδιορίζουν σήμερα τα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά του: Δηλαδή τις αρχές και τις αξίες της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης, μ’ έμφαση στην πτυχή της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Στους σημερινούς ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς μας, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να τιμούμε την μνήμη των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι να υπερασπιζόμαστε αυτές τις αρχές και αξίες της Χριστιανοσύνης και του Πολιτισμού μας. Δηλαδή, σε τελική ανάλυση, τον Άνθρωπο και τον Συνάνθρωπο» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Η μεταφορά του Ιερού λειψάνου στην Αθήνα χαρακτηρίζεται ως ένα κορυφαίο γεγονός μνήμης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης ήρθε στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων του έργου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκτεθεί σε προσκύνημα στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι ότι η υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Ελένης αναδεικνύει τη σημασία της Οικουμενικότητας  και  της πνευματικής ταυτότητας της Ευρώπης, καθώς η Ευρώπη χωρίς τη χριστιανική παράδοση και πίστη που την οικοδόμησε, δεν δύναται να υπάρξει.

Πρόκειται για την απόφαση του  Διατάγματος των Μεδιολάνων για ανεξιθρησκία  που παύει τους διωγμούς κατά των Χριστιανών, την απόφαση για μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας από την Παλαιά στη Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, για τη σύγκληση της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου το 325, η οποία καταδίκασε τον Αρειανισμό, και την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στους Αγίους Τόπους.

Οπως λέει ο επίσκοπος Αγαθάγγελος «τα γεγονότα αυτά προσδιόρισαν το περιεχόμενο της παγκόσμιας ιστορίας κατά τρόπο μοναδικό.

Η Αγία Ελένη είναι η πρώτη χριστιανή Αυτοκράτειρα. Η μία λειψανοθήκη είναι ανθρωπόμορφη αργυρή κεφαλή με στέμμα, η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο κεκοιμημένης γυναικός και εμπεριέχει εντός αυτής τμήμα της κάρας. Η δεύτερη μεταλλική λειψανοθήκη έχει σχήμα ανθρώπινου σωματότυπου που εμπεριέχει στο εσωτερικό λείψανα της Αγίας αριθμημένα και σφραγισμένα. Επειδή η παράδοση των Δυτικών είναι να εμφανίζουν τα ιερά λείψανα ενδεδυμένα, γι’ αυτόν τον λόγο η Αποστολική Διακονία προσέφερε προς τιμήν της ένα επιβλητικό πορφυρό βυζαντινό ένδυμα. Σημειώνεται ότι το αρχικό ένδυμα της Αγίας Ελένης είναι στα χρώματα της ώχρας και είναι βενετσιάνικο.

Η Αγία Ελένη, που διακρίθηκε για το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο, συνδέεται με την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα και ο ελληνικός λαός έχει συνδέσει πλήθος παραδόσεων μαζί της, στη Μικρά Ασία, την Κύπρο, τη Ρόδο, την Κάλυμνο, την Τήλο, στο Καστελόριζο, στη Νάξο, την Πάρο.Η προστάτιδα των χριστιανών Αγία Ελένη κοιμήθηκε το 328 μ.Χ. σε ηλικία 80 ετών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.