Στον «αέρα» η συμφωνία για τους S-400! Η Τουρκία φανέρωσε το πραγματικό της πρόσωπο

Κοινοποίηση:
ερντι

Η Τουρκία χάνει σιγά-σιγά όλα τε γεωπολιτικά της στηρίγματα. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι εξελίξεις μπροστά στις κάμερες.

Η παράδοση των S-400, οι οποίοι ενδέχεται να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο, βρίσκεται στον αέρα χάρη στην πολιτική κουτοπονηριά των Τούρκων, που θέλουν να συμμετάσχουν στην από κοινού κατασκευή των πυραύλων και να μάθουν τα ρωσικά μυστικά των εν λόγω υπερόπλων. Για ποιον λόγο άραγε; Την ίδια ώρα η κόντρα με τις ΗΠΑ του Ν.Τραμπ οδηγείται στα άκρα. η παράδοση των S-400 στην γείτονα κάθε άλλα παρά σίγουρη είναι!

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Akşam.

«Δεν είχαμε καμία επίσημη άρνηση επί του θέματος. Ο Πούτιν ο ίδιος μας είχε πει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην από κοινού κατασκευή (…) Όμως, αν η Ρωσία αντιμετωπίσει το θέμα αρνητικά, θα μπορούμε να συνάψουμε τότε συμφωνία με άλλη χώρα» δηλώνει ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη του, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «Πρέπει να τους αγοράσουμε επειγόντως (τους S-400), διότι είναι αναγκαίοι. Πρέπει να υπερασπίσουμε τον εναέριο μας χώρο. Ωστόσο , εάν οι χώρες που διάκεινται αρνητικά έναντι της Ρωσίας δεν θέλουν να αγοράσει η Τουρκία του S-400, πρέπει να μας παρουσιάσουν την δική τους πρόταση».

Με άλλα λόγια η Τουρκία παίζει σε όλα τα μέτωπα, ωστόσο απέναντί του έχει την Ρωσία του Πούτιν και όχι την Ελλάδα του Αλέξη.

Την ίδια ώρα, στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ. Η Άγκυρα ανακοίνωσε την αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο τις βίζες για μετανάστες ως απάντηση στα αντίστοιχα μέτρα που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.

H αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία γνωστοποίησε την Κυριακή ότι ανέστειλε όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (visa) – εκτός των θεωρήσεων μετανάστευσης- στις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, με το επιχείρημα ότι θέλει να «επανεκτιμήσει» τη δέσμευση της Τουρκίας προς το προσωπικό της.

Την περασμένη εβδομάδα, υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθη με την κατηγορία ότι έχει διασυνδέσεις με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Την Δευτέρα εκδόθηκε ακόμα ένα ένταλμα προσωρινής κράτησης ενός ακόμη εργαζομένου στο προξενείο των ΗΠΑ.

Η ένταση κλιμακώνεται εξαιτίας της αμερικανικής υποστήριξης στην κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG στη Συρία, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τον συριακό βραχίονα του PKK, το οποίο συμμετέχει στο σενάριο διαμελισμού της Τουρκίας.

Η Τουρκία προσπαθεί να ελιχθεί ανάμεσα στο μέτωπο της Εθνικής Δεξιάς Πούτιν –Τραμπ και το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, μάλλον θα καεί.

Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι ρευστή και το Κουρδικό έχει φέρει τα πάνω κάτω, καθώς χώρες που υπήρξαν εχθροί συμμαχούν πλέον, προκειμένου να εμποδίσουν την σύσταση κουρδικού κράτους (Τουρκία, Ιράν, Ιράκ).

Ενδεχόμενα η Άγκυρα να παίρνει «αέρα» από αυτήν την εξέλιξη και να αυξάνει τα ντεσιμπέλ στην ρητορική της απέναντι σε Μόσχα και Ουάσινγκτον.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΗ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ & ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ , ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΣΗ ΤΟ ΟΡΦΑΝΟ ( ΑΛΒΑΝΙΑ ) ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ , ΔΙΣΤΥΧΟΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΟΙΜΑΤΕ ΟΠΩΣ
    ΣΤΡΩΝΕΙ , ΣΠΕΙΡΑΝΕ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΑ ΘΕΡΙΣΟΥΝΕ ΘΥΕΛΕΣ , ΑΠ’ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΝ !!

Comments are closed.