Στους 69 οι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν το 2015 από τους τζιχαντιστές

Κοινοποίηση:
tzixa-foto

Η ενημέρωση του κοινού αποτελεί καθήκον του δημοσιογράφου, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και όταν κινδυνεύει η ίδια η ζωή του. Η άνοδος των συντελεστών βίας στον πλανήτη και η έκρηξη των τρομοκρατικών ενεργειών, προκάλεσε στη διάρκεια του 2015 την αύξηση του αριθμού των εκπροσώπων του Τύπου, που έχασαν τη ζωή τους την ώρα που ασκούσαν το λειτούργημά τους. Συνολικά 69 δημοσιογράφοι άφησαν την τελευταία τους πνοή με την κάμερα, το στυλό και το μπλοκάκι στο χέρι, προκειμένου να μεταφέρουν τα πραγματικά γεγονότα στους πολίτες ή να αναδείξουν θέματα στην επικαιρότητα.

Κορυφαίο περιστατικό, το οποίο έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη του σύγχρονου κόσμου, πολύ δε περισσότερο της δημοσιογραφικής κοινότητας, η εκτέλεση οκτώ δημοσιογράφων της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο. Η Γαλλία, ακριβώς εξαιτίας του συγκεκριμένου συμβάντος, ήταν η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε αριθμό νεκρών δημοσιογράφων. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει με 13 νεκρούς η βάση των τζιχαντιστών, Συρία.

Το 40% των καταγεγραμμένων θανάτων δημοσιογράφων, οφείλεται στη δράση του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα. Σε σχέση με το 2014, το 2015 σκοτώθηκαν εν όωρα καθήκοντος οκτώ περισσότεροι εκπρόσωποι του Τύπου, ενώ άλλες 26 περιπτώσεις παραμένουν απροσδιόριστες από την Κοινότητα για την Προστασία των Δημοσιογράφων και εξετάζονται.

Μετά τη Συρία και τη Γαλλία, ακολουθούν με πέντε νεκρούς το Μπανγκλαντές, η Βραζιλία, το Ιράκ, το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη. Αν και ο συνολικός αριθμός των νεκρών αυξήθηκε, ένα θετικό – αν μπορεί κάποιος να το διακρίνει – είναι η μείωση των περιπτώσεων στη Συρία, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Στη χώρα που δρουν οι τζιχαντιστές και επικρατεί μία άκρως πολύπλοκη εμφύλια διαμάχη, το 2014 είχαν σκοτωθεί 17 δημοσιογράφοι, το 2013 ήταν 29 και το 2012 είχαν φτάσει στους 31.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: