Στο εδώλιο πέντε κατηγορούμενοι για τις μίζες του Άκη- Ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός

Κοινοποίηση:
DIKASTHRIO

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν συνολικά πέντε κατηγορούμενοι, μεταξύ

των οποίων ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός για την υπόθεση παράνομων χρημάτων που φέρονται ότι διακινήθηκαν από την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο , με βούλευμα του παραπέμπει σε δίκη τον πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Ιωάννη Σμπώκο, το στέλεχος επιχειρήσεων Γιώργο Καμάρη, τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό και τους αδελφούς Γιώργο και Πέτρο Χριστοδουλίδη, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας από κοινού κατά του Δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι δικαστές απάλλαξαν τους πέντε κατηγορούμενους για επιμέρους πράξεις καθώς και από κάθε κατηγορία άλλους 11 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή του ΥΠΕΘΑ, Αντώνη Κάντα για το αδίκημα της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατά του Δημοσίου.

Την ίδια ώρα παύει , λόγω θανάτου, η ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Βλ. Καμπούρογλου, που είχε βρεθεί νεκρός σε ξενοδοχείο στην Τζακάρτα τον Οκτώβριο του 2012.

Η υπόθεση αφορά στη διακίνηση μέρους παράνομων αμοιβών από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor M1, μέσω της εταιρείας Clavis που φέρεται ότι ίδρυσε ο κατηγορούμενος Γ. Καμάρης. Πρόκειται για εταιρία η οποία σύμφωνα με την δικογραφία, κατατάσσεται σε αυτές “συμφερόντων του Σμπώκου”, της οποίας τη διαχείριση εμφανίζονται να είχαν οι αδελφοί Χριστοδουλίδη.

Συνολικά στην Clavis φέρεται να διοχετεύθηκαν και να διακινήθηκαν ποσά περίπου 12 εκατ. ευρώ, που κατά τη δικογραφία, θεωρούνται η “αμοιβή” του Ιω. Σμπώκου από τα συνολικά περίπου 90 εκατ. ευρώ που φέρονται να δόθηκαν για την προμήθεια των Tor M1 ως “δώρο”.

Η επίμαχη εταιρία εμφανίζεται να διακίνησε προς τον επιχειρηματία Π. Γερμανό ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ, τα οποία στη συνέχεια μέσω άλλων εταιριών φέρονται να κατέληξαν στον Ιω. Σμπώκο.

Πάντως, οι δικαστές του δικαστικού συμβουλίου διατάσσουν το διαχωρισμό της υπόθεσης προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έρευνας από τον ανακριτή Διαφθοράς για το Γιώργο Γιαννόπουλο, πρόεδρο της Επιτροπής Αντισταθμιστικών (1999 – 2000), αναφορικά με τις πράξεις της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: