Έχουμε και αυτό!
Την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης, αναμένεται να κλειδώσει το σημερινό Eurogroup, που συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στη σκιά της, εξίσου κρίσιμης για την Ελλάδα, Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πιθανότατα σήμερα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής του Κουαρτέτου, κάτι που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σημαίνει και κλείσιμο της αξιολόγησης
Βεβαίως, ακόμα και να αποφασιστεί σήμερα η επιστροφή των θεσμών, αυτό δεν σημαίνει ότι και η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι μία εύκολη υπόθεση, αφού παραμένουν οι διαφωνίες ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους εταίρους.
Το ΔΝΤ εμμένει στις θέσεις του, ήτοι λήψη μέτρων που φτάνουν στη χειρότερη περίπτωση στα 9 δισεκατομμύρια και περικοπή συντάξεων. Πληροφορίες θέλουν το Ταμείο να μειώνει το όριο που θα προσφέρει προστασία στις κύριες συντάξεις στα 1.200 ευρώ από τα 1.800 που το θέτει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή κοινοτικοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό δεν είναι τα μόνα αγκάθια της αξιολόγησης. Σχεδόν ισάξια και μάλιστα λαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερη σημασία έχουν αναδειχθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή τρόικα του κουαρτέτου.
Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απηύθυνε ακόμα μια προειδοποίηση – έκκληση για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα FAZ, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας περισσότερο του 3%, υπογραμμίζοντας όμως ότι για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων του τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα από ΔΝΤ μέχρι την 1η Μαϊου.
«Αυτό που χρειαζόμαστε μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα, την 1η Μαίου, είναι η κρίση των διεθνών ΜΜΕ, ότι αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε μια συμφωνία, ότι δεν έγινε αναβολή και ότι η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Το ζήτημα του χρόνου είναι σημαντικό, αν θέλουμε να φτάσουμε από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο. Διότι δεν μπορεί κανείς να συζητά αιωνίως για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, έτσι ώστε να παραμένει αιωνίως ανοικτή μια πληγή», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.
Στη σημερινή ατζέντα εκτός από την Ελλάδα, που θα είναι και το πρώτο θέμα της συνόδου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, θα συζητηθεί και το πρόγραμμα της Κύπρου, για την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί η έξοδος από το μνημόνιο, καθώς και και τα σχέδια των προϋπολογισμών που κατέθεσαν τα κράτη – μέλη τον περασμένο Νοέμβριο.